Twinkle | Digital Commerce

Zalando boekt winst in kort geding tegen RTL

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:20

Het Duitse RTL, dat drie weken geleden een undercover reportage uitzond over een Zalando-magazijn in Erfurt, mag die niet meer integraal verspreiden. Een aantal beweringen berust niet op waarheid, heeft de kortgedingrechter geoordeeld.

Zalando maakt melding van de uitspraak in een nieuwe update op zijn website. Daarin benadrukt de nummer 3 van de Twinkle100 dat het bedrijf zelf al verschillende stappen heeft ondernomen na het uitzenden van de RTL reportage: tot de zomer worden alle actuele werkprocessen grondig geëvalueerd en waar nodig verbeterd, in samenspraak met werknemers. Die krijgen ook buiten de pauzes om gelegenheid te gaan zitten als ze zich niet goed voelen of vermoeid zijn, de ‘klikvergoeding’ voor diefstal verdwijnt en leidinggevenden krijgen extra training in Zalando’s bedrijfswaarden en communicatiefilosofie.

Valse verklaringen
De kortgedingrechter in Keulen heeft nu bepaald dat RTL delen van de reportage, waarin Zalando zichzelf niet zegt te herkennen, niet meer mag uitzenden of op een andere manier verspreiden. Het gaat onder meer om de verklaring dat er in Erfurt iemand op de werkvloer zou zijn overleden, het aantal kilometers dan de undercover-journaliste op één dag moest lopen en om de reactiebereidheid van Zalando.

Reputatie
‘In het belang van het bedrijf en onze werknemers vinden wij het belangrijk dat de reputatie van ons bedrijf niet door valse verklaringen beschadigd wordt’, schrijft Zalando in zijn update. ‘Tegelijkertijd gaan wij de kritiek niet uit de weg, blijven we ons inzetten voor de uitvoering van de reeds aangekondigde maatregelen en werken we samen met onze werknemers aan verdere verbeteringen.’