Twinkle | Digital Commerce

PostNL begint met same day delivery

2017-05-27
340324
  • 2:16

PostNL begint met pakketlevering op de dag van bestelling aan webshoppers. Amsterdamse klanten van 9straatjesonline.com kunnen orders nog dezelfde dag laten bezorgen, gasten van hotel The Dylan zelfs binnen het uur. PostNL gaat fietskoeriers inzetten voor same day delivery.

In The Dylan presenteren het vijfsterrenhotel zelf, 9straatjesonline.com en PostNL op 27 mei het concept ‘room shopping’. Gasten kunnen via de televisie op hun kamer een bestelling doen bij het platform van veertig authentieke binnenstadwinkels. De order wordt binnen een uur op hun kamer bezorgd door PostNL, laat woordvoerster Annelou van Egmond weten namens dat bedrijf.

Metropool Amsterdam
Dagbezorging blijft echter niet voorbehouden aan hotelgasten. Van Egmond: ‘Alle inwoners van de metropool Amsterdam kunnen orders bij 9straatjesonline.com nog dezelfde dag in huis krijgen. Afhankelijk van de afleverlocatie zullen we bezorgauto’s van PostNL dan wel fietskoeriers van ons dochterbedrijf Valid Express inzetten.’

Veel mensen dicht bij voorraad
Van Egmond laat weten dat PostNL soortgelijke snelle bezorgdiensten ook voor andere retailpartijen zal gaan opzetten: ‘Voorwaarde daarvoor is dat er veel consumenten bij elkaar zijn, dus dan heb je het al snel over stedelijke omgevingen. Een andere voorwaarde is dat de voorraad zich dicht bij die klanten bevindt, bijvoorbeeld in winkels. Zo doen we dat ook met de 9 Straatjes: alles wat we nog dezelfde dag bezorgen, halen we uit de winkels daar. De beschikbare voorraad wordt dan meteen aangepast op de website, zodat andere klanten niet achter het net vissen.’

In-store fulfilment
PostNL’s nieuwe dienstverlening biedt een mogelijkheid voor retailketens om hun winkels in grote steden te gaan gebruiken als in-store fulfilmentcentra. In de Verenigde Staten wordt hier al veelvuldig gebruik van gemaakt en onder andere eBay en Google proberen er een graantje van mee te pikken. In Amsterdam presenteerde PluPlus zich kort geleden op deze markt, gemodelleerd naar de Britse eBay-prooi Shutl. Klantnamen werden nog niet gecommuniceerd.

Dienstverlening
PostNL heeft zijn dienstverlening voor webwinkeliers de afgelopen periode al uitgebreid met onder andere bezorging op maandag, extra vroeg ophalen op postkantoren en avondbezorging. Eind 2012 werd met de overname van koerier Valid Express geïnvesteerd in same day delivery, maar dat werd nog niet onder de PostNL-vlag aangeboden. Klanten als By the Grape, Coolblue en Bax-shop.nl maken voor hun dagbezorging gebruik van Dynalogic.

Pakketautomaat
PostNL beschikt behalve over een bezorgnetwerk ook over een afhaalnetwerk van ruim tweeduizend bemande punten. De marktleider test al geruime tijd één pakketautomaat, maar over deze vorm van click & collect blijft het stil. Ondertussen investeert De Buren met de nieuwe meerderheidsaandeelhouder Sandd in pakketautomaten. Deutsche Post maakte deze week bekend dat dit jaar de eerste 25 kluisjeswanden in ons land geposteerd zullen worden onder de nieuwe vlag DHL Parcel. Voor een spoedige introductie van same delivery liggen bij dat bedrijf geen concrete plannen.

Lees ook:
Wordt Uber de nieuwe PostNL? (15 mei 2014)