Twinkle | Digital Commerce

ING wil mobiel iDeal naar de winkel brengen

2017-11-08
180101
  • 2:11

ING optimaliseerde zijn mobiele applicatie afgelopen najaar voor iDeal. In de loop van dit jaar staat een vervolgstap gepland met mobiel iDeal. 'Denk daarbij aan de introductie in fysieke retailomgevingen', zei Michel Drupsteen van de bank op het Online Betaal Congres.

Drupsteen vertelde vanmiddag in Houten over de stappen die ING dit jaar wil zetten op het gebied van mobiel betalen. De senior business consultant sprak allereerst uitgebreid over een geslaagde proef in Leiden, waar ook ABN Amro, Rabobank en een aantal andere partijen bij betrokken waren. Zij gaven testgebruikers een telefoon waarmee ze aankopen contactloos konden afrekenen bij participerende ondernemers in de Sleutelstad.

Kleine bedragen
Volgens Drupsteen heeft de test ondubbelzinnig uitgewezen dat klanten mobiel contactloos betalen waarderen (‘rapportcijfer 8’), zeker voor het afrekenen van kleine bedragen; 92 procent van de circa tweeduizend wekelijkse transacties betrof aankopen tot 25 euro. Klanten konden ervoor kiezen om betalingen tot dat bedrag niet te hoeven verificeren met een cijfercode op hun mobiele telefoon. Wie deze opt-in selecteerde, kon betalen door zijn telefoon simpelweg eenmalig langs een terminal te bewegen à la de OV-chipkaart. Dat kost alles bij elkaar 10 seconden. Voor betalingen vanaf 25 euro was het inkloppen van een cijfercode op de telefoon verplicht om te kunnen betalen.

Contactloos afrekenen met betaalpassen
Omdat smartphones met nfc-chips (near field communication) nog niet standaard zijn, heeft ING al enige tijd geleden besloten om nieuwe betaalpassen uit te rusten met een chip. Die is nu nog niet geactiveerd, maar vanaf 15 april aanstaande kunnen klanten ermee betalen in aangesloten fysieke winkels. Drupsteen: ‘Het gaat dan direct om 5 miljoen passen. Eind dit jaar, als er meer nieuwe passen zijn uitgegeven, zijn er al 7 miljoen in omloop.’

Om mobiel afrekenen breed aan de man te brengen wil ING op zoveel mogelijk winkelbalies de benodigde terminals posteren de komende periode. Die zijn geschikt voor contactloze betalingen met zowel smartphones (indien voorzien van nfc-chip) als betaalpassen. Op termijn wil ING stimuleren dat contactloos betalen vaker via mobiel dan via betaalpassen verloopt, omdat dat de snelheid en het gemak nu eenmaal bevordert. ‘Feitelijk vullen we het mobiele nfc-gat voorlopig met de contactloze pas.’

Mobiel iDeal
Op ING's actiepuntenlijstje van dit jaar staat ook een verdere uitbreiding van de mogelijkheden met mobiel iDeal. Volgens Drupsteen kan dat in bepaalde gevallen ook in de offline wereld toegevoegde waarde bieden voor retailers, hoewel pin-betalingen momenteel aanmerkelijk goedkoper zijn. ‘Technisch kan het. Verder denken we aan nieuwe mogelijkheden met iDeal die Thuiswinkel.org noemt in zijn position paper van vandaag’, aldus Drupsteen. De belangenvereniging wijst daarin (pdf) onder andere op periodiek betalen, uitgesteld betalen en ‘one click buy-oplossingen’.