Twinkle | Digital Commerce

Europa's president Van Rompuy over de vloer

2017-11-11
180101
  • 2:23

In Brussel mocht ik afgelopen week niemand minder dan Herman van Rompuy begroeten. De voorzitter van de Europese Raad, ook wel ‘de president van Europa,’ sprak zo’n honderd aanwezigen toe bij de openingsreceptie van het nieuwe kantoor van Ecommerce Europe.

Ecommerce Europe vertegenwoordigt de belangen van bedrijven die producten en/of diensten online verkopen aan consumenten in Europa. Thuiswinkel.org is een van de founding members. Zoals het met presidenten gaat, was Van Rompuy een beetje laat. Dit kwam door een onverwachte council meeting over de Oekraïne. Van Rompuy merkte daarom op dat we Poetin de schuld mochten geven.

One-stop-shop voor e-commerce
In mijn rol als voorzitter van het executive committee van Ecommerce Europe mocht ik president Van Rompuy – en later op de avond Robert Madelin, de hoogste ambtenaar onder Neelie Kroes en verantwoordelijk voor de Digitale Agenda – ontvangen en toespreken. Uiteraard nadat onze president François Momboisse toehoorder Van Rompuy in zijn speech had gesuggereerd snel te komen tot een one-stop-shop voor e-commerce policy. Daarmee kan de fragmentatie van alles wat met e-commerce te maken heeft tegen worden gegaan en zo kan een geïntegreerde visie worden ontwikkeld. Als tegenprestatie beloofde Momboisse dat Ecommerce Europe gaat zorgen voor een one-stop-shop voor e-commerce bedrijven: het zijn juist ook (web)winkels die producten en/of diensten verkopen die een one-stop-shop willen hebben op het gebied van cross-border zakendoen, feiten en cijfers en best practises. Ecommerce Europe komt daartoe ook richting de Global E-commerce Summit – 16, 17, 18 juni in Barcelona – met een geïntegreerde aanpak, neergelegd in position papers op het gebied van consumentenvertrouwen, privacy, e-ID, online betalen en e-logistiek.

Paradox
Van Rompuy was duidelijk in zijn speech over waar de Europese Unie op dit moment staat ten aanzien van e-commerce. Hij benoemende eerst de harde realiteit dat Europa zijn wereldwijde economische voorsprong de afgelopen jaren uit de handen heeft laten glippen. De mogelijk grootste paradox in de totstandkoming van Europa’s interne markt is volgens hem dat het ‘t lastigst blijkt om digitale binnengrenzen te slechten. ‘Ladies and Gentlemen, I am confident Europe can recapture its digital lead. That we can and will fully connect the continent. And I wish Ecommerce Europe much success in promoting a more connected and more digital Europe.’

Digitale president
Later op de avond mocht ik de directeur-generaal van DG Connect, Robert Madelin, toespreken. Ik vroeg hem om een reactie op onze wens voor een one-stop-shop voor e-commerce policy en ons aanbod voor een one-stop-shop voor e-commerce companies. Uiteraard kon hij – zo gaat dat ook meestal – vanuit de zijde van de EU niets toezeggen. Ons aanbod werd door hem echter zeer gewaardeerd en er zijn al afspraken gemaakt voor opvolging. Leuk was te horen dat hij van mening is dat de opvolger van José Manuel Barroso, de huidige voorzitter van de Europese Commissie, een digitale president moet zijn.

Herman van Rompuy had het pand toen al verlaten, op weg naar een volgende meeting.