Twinkle | Digital Commerce

Alibaba bereidt beursgang in VS voor

2017-05-27
180101
  • 1:29

Alibaba gaat in het derde kwartaal van dit jaar naar de Amerikaanse beurs, bevestigt het concern. China’s grootste e-commerce bedrijf zou momenteel gesprekken voeren met zes banken die Alibaba bij de beursgang kunnen begeleiden.

Reuters meldt dat Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, J.P. Morgan en Morgan Stanley met Alibaba om de tafel zitten voor de aankomende IPO. De gesprekken worden noch door Alibaba, noch door de individuele banken bevestigd.

140 miljard dollar
Volgens het persbureau wordt Alibaba momenteel gewaardeerd op 140 miljard dollar (ruim 100 miljard euro). De beursgang zou het bedrijf 15 miljard dollar extra op kunnen leveren. De stappen van Alibaba naar de beursvloer worden in de gaten gehouden door zijn aandeelhouders Yahoo (belang van 24 procent) en Softbank Corp uit Japan (belang van 37 procent). Alibaba’s oprichters en een aantal senior managers bezitten samen 13 procent van het bedrijf.

Amerikaanse retailers naar China
Alibaba wil het ondertussen voor Amerikaanse verkopers gemakkelijker maken om hun producten aan Chinese consumenten te slijten. Online retailers uit de VS hebben moeite om voet aan Chinese grond te krijgen vanwege de dominantie van Alibaba’s websites Tmall en Taobao. Onder het mom ‘if you can’t beat them, join them’ komt Alibaba hen nu tegemoet, door onder andere zijn betaaldienst Alipay open te stellen voor Amerikaanse verkopers. Zo kunnen Chinese consumenten gemakkelijker producten bij hen bestellen. Voor de distributie van deze artikelen opent Alibaba zelf nieuwe shipping centers in de VS.

Chinese software
Ook heeft ChannelAdvisor, in samenwerking met Alibaba, software voor Amerikaanse retailers ontwikkeld waarmee zij gemakkelijker kunnen verkopen op Tmall.com. 11Main.com, een platform waarop kleine en middelgrote retailers hun producten aan de man kunnen brengen, moet Alibaba na de lancering bekender maken bij de Amerikaanse consument.