Twinkle | Digital Commerce

Amazon maakt bezorgabonnement duurder

2017-11-11
180101
  • 1:34

Amazon heeft de langverwachte prijsverhoging van Prime aangekondigd in de Verenigde Staten. Binnenkort zijn Amerikanen 99 dollar kwijt voor een jaar lang two day shipping. Dat is 20 dollar meer dan voorheen. De tarieven in Engeland en Duitsland stegen nog sterker.

Amazon heeft bestaande Prime-leden in een e-mail laten weten dat ze meer moeten gaan betalen voor hun jaarabonnement, aldus Techcrunch. Op Amazon.com is te lezen dat het kantelpunt op 17 april ligt. Klanten van wie het abonnement voor die datum automatisch wordt verlengd, sparen zogezegd 20 dollar uit. Andere abonnees zijn vergeleken met hen dik 25 procent extra verschuldigd, net als nieuwe abonnees na 17 april.

Psychologische grens
Prime kost al vanaf de introductie negen jaar geleden 79 dollar per jaar voor Amerikanen. De afgelopen weken werd al volop gespeculeerd over een prijsverhoging, omdat Amazon's winstgevendheid onder druk staat. Prime zou 20 tot 40 dollar duurder worden, aldus ingewijden. De Zwitserse bank UBS zocht uit dat 94 procent van de abonnees lid zou blijven bij gelijkblijvende prijzen en dat 58 procent aan zou blijven bij een prijsverhoging van 20 dollar. Bij een prijsverhoging met 40 dollar, tot 119 dollar, zou nog maar een kwart (24 procent) het abonnement willen verlengen. ‘$99 appears to be the limit’, liet een UBS-analist dan ook optekenen. Amazon kwam tot dezelfde constatering.

Gratis e-books, series en films
Abonnees van Prime kopen niet alleen de standaard bezorgkosten af voor een jaar, ze krijgen ook gratis toegang tot de e-bibliotheek en de streaming video dienst van Amazon. Die services heeft Amazon ook in Groot-Brittannië en Duitsland toegevoegd aan Prime, net voordat de tarieven van het bezorgabonnement in die landen werden verhoogd (met respectievelijk 30 pond tot 79 pond en met 20 euro tot 49 euro). Een bezorgabonnenement werd er 61 procent (UK) en 69 procent (Duitsland) duurder.