Twinkle | Digital Commerce

Sepa officieel uitgesteld naar 1 augustus

2017-11-11
180101
  • 1:51

Het Europees Parlement heeft officieel toestemming gegeven om de migratie naar Sepa uit te stellen tot 1 augustus. Dat betekent dat webwinkeliers zes maanden extra de tijd krijgen om zich klaar te maken voor de nieuwe Europese betaalstandaard. De verplaatsing van de invoerdatum is gedaan om betaalstoringen te voorkomen.

Buitenlandse én binnenlandse betalingen kunnen straks alleen nog worden gedaan met het een International Bank Account Number (IBAN), Nederlandse rekeningnummers verdwijnen. De introductie van IBAN hangt samen met het Europese streven naar een Single Euro Payments Area, kortweg Sepa.

Niet klaar
De migratie naar Sepa zou op 1 februari plaatsvinden. Enkele weken geleden pleitte eurocommissaris Michel Barnier al voor uitstel van de invoering, omdat banken en bedrijven niet genoeg tijd zouden hebben om zich klaar te maken voor de betaalstandaard. Uit gegevens van de Europese Centrale Bank blijkt dat in december 2013 bijna 74 procent van alle overschrijvingen en slechts 41 procent van de incasso’s aan de nieuwe Sepa-standaarden voldeden, zo meldt NU.nl.

MKB Nederland
MKB Nederland sprak zich begin januari verontwaardigd uit over het eventuele uitstel van de migratie. ‘Bedrijven en ondernemers hebben hard gewerkt om op tijd klaar te zijn’, aldus voorzitter Michael van Straalen tegen BNR. ‘Het is ontzettend zuur dat in dit geval Europese collega’s traag zijn geweest met deze implementatie.’

'Reken niet op uitstel'
Beleidsadviseur Paul Alfing van Thuiswinkel.org riep webwinkeliers begin dit jaar op zich voor de zekerheid klaar te maken voor de overgang en niet te rekenen op toestemming voor uitstel. De belangenvereniging hoopte toen ook dat Sepa op 1 februari werd ingevoerd, omdat ‘het voor alle ondernemers die hard gewerkt hebben om op tijd klaar te zijn dan nogal zuur is dat trage collega's min of meer beloond worden voor hun afwachtende gedrag.’

IBAN voorkomt Bitcoin-truc
IBAN kan straks na invoering onder andere helpen het aantal malafide webshops terug te dringen. Sommige van die webshopeigenaren gebruiken namelijk Bitcoins om anoniem digitale munten op te strijken die later ingewisseld kunnen worden voor echt geld. Na druk van Currence verplichten Nederlandse Bitcoin-wisseldiensten virtuele muntkopers voortaan om een zogenoemde 1-centtransactie te doen, schrijft Computerworld. Daarmee wordt de IBAN  van de Bitcoin-koper zichtbaar, waarmee zijn identiteit is te herleiden.

Foto: SEPA - Single Euro Payments Area, Shutterstock.