Twinkle | Digital Commerce

PostNL moet ‘schijnzelfstandige’ bezorgers mogelijk aannemen

2017-05-27
180101
  • 1:24

Mogelijk moet PostNL duizend op papier zelfstandige pakketbezorgers in loondienst nemen. Het gaat om onderaannemers die alleen voor de marktleider rijden. Het Financieele Dagblad meldt dat het kabinet druk zet op PostNL om de bezorgers aan te nemen.

Het FD schrijft vandaag uitgebreid over de ‘schijnzelfstandigheid’ van ongeveer duizend subcontractors, die voor hun inkomsten geheel afhankelijk zijn van PostNL. Maurice Jacobs van Subco Partners, waarin pakketchauffeurs zijn verenigd, zegt dat het postbedrijf de zelfstandigen wel eisen oplegt: ‘De onderaannemers moeten zich houden aan allerlei instructies, over bijvoorbeeld routes, kleding en inrichting van de bus. Daardoor is mogelijk sprake van een gezagsverhouding.’

Fiscus
Om door de fiscus als zelfstandig ondernemer aangemerkt te worden moet iemand minimaal drie verschillende opdrachtgevers en een VAR-verklaring hebben. Die maakt duidelijk wie verantwoordelijk is voor de afdracht van belastingen en premies. Veel subcontractors van PostNL beschikken niet over zo’n verklaring, een situatie waar minister Asscher van Sociale Zaken vanaf wil. Zijn ministerie bevestigt gesprekken met PostNL over het onderwerp aan het FD.

Lonen en tarieven omhoog
De krant refereert daarnaast aan anonieme ‘ingewijden’, die zeggen dat PostNL de chauffeurs niet wil aannemen. Dat is niet verwonderlijk, omdat de loonkosten en daarmee de markttarieven voor de pakketbezorging dan omhoog zouden gaan. De omzet van PostNL staat al onder druk door de almaar dalende brievenbuspostvolumes.

Staking
Het FD vond alleen subcontractors die anoniem hun beklag doen over de werkomstandigheden bij PostNL, bang als de bezorgers zouden zijn om hun (enige) opdrachtgever kwijt te raken. Afgelopen zomer staakten de onderaannemers wel massaal en succesvol voor een betere beloning voor hun bezorgdiensten.