Twinkle | Digital Commerce

Bewindvoerder: 'ECI volgende week failliet'

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:24

ECI, de nummer 39 van de Twinkle100, wordt in de loop van volgende week failliet verklaard, verwacht de bewindvoerder. Hij geeft aan dat een faillissement nodig is om een doorstart van ECI of onderdelen daarvan mogelijk te maken.


Bewindvoerder Cees de Jong deelt zijn verwachtingen vanmiddag met het ANP (zie Nu.nl). Hij is met meerdere potentiële overnamepartijen in gesprek, laat hij het persbureau weten.

Surseance
ECI kreeg op oudejaarsdag uitstel van betaling verleend, op de dag dat E-Ways Fulfilment Center failliet ging. De webwinkels van ECI en Cosmox draaien gedurende de surseance door, zij het dat de levering vertraging opliep en het assortiment werd verkleind. Aan het ANP vertelt De Jong vandaag dat ‘het niet verstandig is om blind in een faillissement te stappen’, vandaar dat eerst uitstel van betaling werd aangevraagd.

Formaliteit
Een medewerker van de rechtbank Midden-Nederland, die ECI uitstel van betaling verleende, laat Twinkle weten dat het omzetten van een surseance naar een faillissement een formaliteit is. ‘Vaak gebeurt dat gewoon via een fax met de juiste handtekeningen. De bewindvoerder wordt dan curator.’

Boekenclub
ECI werd in 1967 opgericht als Nederlandse boekenclub, die korting mag bieden op de bij wet vastgestelde boekenprijzen. ECI en internetzusje Cosmox werden eind 2008 van Bertelsmann overgenomen door de Nederlandse investeringsmaatschappij Clearwood, waarna ook niet-leden bij ECI konden gaan bestellen en de fysieke ECI-winkels werden gesloten.

Free Record Shop
Free Record Shop (FRS), waarvoor ECI de online exploitatie deed, zoekt ondertussen naar andere wegen om zijn webverkoopactiviteiten weer op te pakken. Bewindvoerder De Jong besloot de FRS-webwinkel te sluiten, omdat de shop niet rendabel genoeg meer was.