Twinkle | Digital Commerce

Zalando rapporteert 72 procent omzetgroei in eerste halfjaar

2017-05-27
700360
  • [nieuws]
  • 1:44

Zalando laat vanochtend weten dat zijn omzet in het tweede kwartaal van dit jaar is uitgekomen op 437 miljoen euro, 70 procent meer dan de 257 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei over de eerste zes maanden was nog iets groter: 72 procent.

In de eerste helft van dit jaar kwam Zalando’s totale omzet uit op 809 miljoen euro. Ter vergelijking: de inkomsten over heel 2012 bedroegen 1,15 miljard euro, waarbij 90 miljoen euro verlies werd genomen. Volgens Zalando is er sprake van een positieve omzetontwikkeling op al zijn veertien markten, howel de groei wel behoorlijk is afgezwakt; de omzetgroei in 2012 bedroeg 125 procent, tegenover de genoemde 72 procent dit eerste halfjaar.

Zalando schrijft vandaag te bouwen aan ‘duurzame structuren en een solide financiële basis'. Winst- of verliescijfers werden niet geopenbaard.

Twinkle100
Met een online omzet van 200 miljoen euro in Nederland (2012) bezet Zalando de 3e plek in de recent verschenen Twinkle100. De pure player gaat orders voor ons land vanaf eind dit jaar verzenden vanuit een nieuw, eigen magazijn in Mönchengladbach. ‘Daarmee zal onze service beter en sneller worden’, zei countrymanager Myrna Walsarie onlangs op eDay.

Verbetering infrastructuur
De opening van het nieuwe Zalando-magazijn is exemplarisch voor de fase waarin het bedrijf zich bevindt. Walsarie vertelde dat de pure player de internationale expansieplannen enige tijd in de ijskast heeft gezet, om zich te concentreren op de verbetering van zijn infrastructuur, met name op het gebied van it en logistiek.

‘Richting winstgevendheid’
Walsarie liet ook weten dat Zalando vorig jaar al een beetje winst boekte op zijn Duitse thuismarkt, in Oostenrijk en in Zwitserland. Op zijn andere 11 markten beweegt het bedrijf volgens de countrymanager ‘richting winstgevendheid’, een status die eerder wordt bereikt naarmate Zalando in een land langer actief is. 

Sceptisch
Ilan Benhaim, medeoprichter van Vente-privee.com, zei vorige week op een congres van Internet Retailing dat  Zalando zal als internetverkoper nooit winstgevend zal worden. Hij ziet überhaupt weinig toekomst voor pure players, Amazon uitgezonderd.