Twinkle | Digital Commerce

Zalando gaat sneller leveren in Nederland

2017-05-27
180101
  • 1:42

Zalando gaat orders voor de Nederlandse markt vanaf eind dit jaar verzenden vanuit een nieuw, eigen magazijn in Mönchengladbach. ‘Daarmee zal onze service beter en sneller worden’, zei countrymanager Myrna Walsarie vanmiddag op eDay.

De opening van het nieuwe Zalando-magazijn is exemplarisch voor de fase waarin de nummer 3 van de Twinkle100 zich bevindt. Walsarie vertelde dat de pure player de internationale expansieplannen enige tijd in de ijskast heeft gezet, om zich te concentreren op de verbetering van zijn infrastructuur, met name op het gebied van it en logistiek.

Fulfilment
Zalando opende een klein jaar geleden een eerste eigen fulfilment center in het voormalig Oost-Duitse Erfurt, van waaruit inmiddels 80 procent van alle orders producten wordt verzonden. Het restant ligt in magazijnen van logistieke partners opgeslagen in Brieselang en Großbeeren, beide niet ver van Berlijn. Voor het eind van het jaar zal Zalando een nieuw verzendcentrum in gebruik gaan nemen in Mönchengladbach, 35 kilometer van Roermond.

Levertijd
Binnenkort zullen Zalando-bestellingen dus een aanmerkelijk kortere route gaan afleggen van het magazijn naar de Nederlandse klant. Wat dat precies betekent voor de leversnelheid van Zalando, zei Walsarie vandaag niet. Op dit moment laten orders meestal drie tot vijf dagen op zich wachten. Sinds enige tijd biedt Zalando in samenwerking met PostNL ook click & collect aan in ons land.

Winstgevendheid
Met een online omzet van 200 miljoen euro in Nederland bezet Zalando de 3e plek in de recent verschenen Twinkle100. Overall kwam de omzet afgelopen jaar uit op 1,15 miljard euro, waarbij 90 miljoen euro verlies werd genomen. Walsarie vertelde vanmiddag dat Zalando vorig jaar al een beetje winst boekte op zijn Duitse thuismarkt, in Oostenrijk en in Zwitserland. Op zijn andere 11 markten beweegt het bedrijf volgens de countrymanager ‘richting winstgevendheid’, een status die eerder wordt bereikt naarmate Zalando in een land langer actief is.

Fiftyfifty
Walsarie liet ook weten dat Zalando 50 procent van zijn omzet nog boekt in Duitsland, de rest erbuiten. Ook de omzetverdeling tussen schoenen en andere producten (kleding, accessoires, lifestyle en woonartikelen) is fiftyfifty.