Twinkle | Digital Commerce

Ikea Amsterdam: Click & Collect via automaat

2024-01-11
1000562
  • 1:20

Een vestiging van Ikea in Amsterdam claimt een wereldprimeur waarbij klanten Click & Collect-bestellingen via een automaat kunnen ophalen.

Volgens het bedrijf is met de innovatieve oplossing geen extern magazijn van 7.800 vierkante meter meer nodig. In de gerenoveerde vestiging van Ikea zijn Pick-Up kluisjes en twee grote ophaalautomaten geïnstalleerd. Deze automaten zijn 8 meter hoog, hebben een doorsnede van 8,5 meter en hebben iets weg van een enorm frisdrankautomaat. Klanten toetsen daarbij de code van de online bestelling in, de machine haal de bestelling op.

Klanten maken volgens Ikea steeds vaker gebruik van Click & Collect en het bedrijf zocht daardoor naar nieuwe oplossingen om dit proces te versnellen. Ikea-medewerkers plaatsen de bestellingen op een kar bovenin de automaten. De automaten kunnen 480 bestellingen per dag uitgeven.

Verticaal opslaan

Door de cilindervorm van de automaten wordt ook veel ruimte bespaard, omdat bestellingen verticaal worden opgeslagen. Youssef Zouhair, logistiek directeur Ikea Nederland: ‘Ik ben trots op ons team. De implementatie van de ophaalautomaten en de herindeling van het magazijn waren niet eenvoudig. Toch zijn we geen dag dicht geweest omdat een groot deel van de verbouwingswerkzaamheden ’s avonds en ’s nachts plaatsvonden. Wij durfden dit spannende project toch aan omdat dit de ideale logistieke oplossing is voor zowel de klant als voor Ikea.’

Voorheen moesten klanten bij dit filiaal 10 minuten rijden om na hun winkelbezoek de Click & Collect-bestelling af te halen. Dat is door de komst van de automaten niet meer nodig. Ikea onderzoekt nog of het in andere filialen ook van deze automaten kan plaatsen. Ook wordt gekeken of de service buiten openingstijden kan worden aangeboden.