Twinkle | Digital Commerce

Google breidt bezorg- en afhaaldiensten uit

2017-05-27
263295
  • 1:38

Google schaalt zijn activiteiten op de pakjesmarkt op. San Fransisco is de eerste Amerikaanse stad waar kluisjeswanden verschijnen. Afhalen wordt er een alternatief voor Google Shopping Express, de bezorgdienst die onlangs werd uitgebreid.

Google nam een klein jaar geleden het Canadese Bufferbox over, eigenaar van wanden met afhaalkluisjes in de regio Toronto. Webshoppers kunnen bestellingen doen bij retailers in de buurt en producten laten klaarleggen in een kluisje. Die zijn onder meer te vinden in café’s, supermarkten en andere winkels. Gebruikers krijgen een e-mail op het moment dat hun order klaarligt.

Bufferbox optie in Shopping Express
Afgelopen voorjaar werd al duidelijk dat een uitbreiding naar Californië - meer specifiek naar de San Francisco Bay Area - er aan zat te komen. Die is nu concreet geworden; bewoners uit het gebied kunnen voortaan een Bufferbox in de buurt als afleveradres noteren als ze kiezen voor Google Shopping Express in de checkout van webwinkels.

Bezorgen of afhalen via Google
De entree van de Bufferboxen in San Francisco volgt kort nadat Google zijn same day delivery service heeft uitgebreid: sinds vorige week kunnen inwoners uit de hele stad orders bij retailers laten afleveren door Google. Door afhalen als alternatief voor bezorgen te presenteren ontstaat een hoge logistieke servicegraad voor klanten van participerende retailers als Target, Toys 'R Us, Staples, Walgreens en Whole Foods. Met zijn logistieke dienstverlening zou Google ook het lokale midden- en kleinbedrijf kunnen ontzorgen en daarmee (verder) aan zich kunnen binden.

EBay Now
Google bracht vorige week mobiele apps voor Shopping Express op de markt (Android, iOs). Met de dienst neemt de zoekgigant het op de bezorgmarkt onder meer op tegen eBay, dat eBay Now naar Europa wil brengen en zijn snelle bezorgdienst volgend jaar eerst introduceert in Londen.

Shutl
Google Shopping Express is overigens geen bezorgdienst as such, maar een mediator. Google neemt hierbij dezelfde rol op zich als het Britse Shutl, dat eerder dit jaar voet aan Amerikaanse wal zette.