Twinkle | Digital Commerce

Ahold voert nieuwe Twinkle100 aan

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:59

Ahold, eigenaar van Albert Heijn en Bol.com, voert voor het eerst de Twinkle100 van grootste online retailers aan. RFS Holland Holding bezet de tweede plek, Zalando staat met stip op plaats drie. KLM is opnieuw de grootste online reisverkoper van ons land.

De zesde editie van de Twinkle100, een overzicht met de grootste online retailers en reisorganisaties naar omzet, is zojuist uitgereikt op het congres Shopping Today in Topsportcentrum Almere.

Absolute koploper
Met een online omzet van 660 miljoen euro in 2012 blijft Ahold de nummer 2 RFS Holland Holding voor op de lijst van retailers. Het moederbedrijf van Wehkamp.nl, Create2Fit en Fonq.nl was de afgelopen drie edities aanvoerder van de Twinkle100, maar de overname van Bol.com heeft van Ahold de absolute koploper gemaakt.

Top 10 retail
De afstanden tussen de drie grootste spelers zijn groot; de online omzet van runner up RFS Holland Holding bedroeg vorig jaar 474 miljoen euro, die van Zalando op 200 miljoen euro. Achter deze top 3 zijn de verschillen aanmerkelijk kleiner. Hieronder vindt u de top 10 van online verkopende retailers op een rij.


Top 10 reisorganisaties
Net als de afgelopen jaren heeft de Twinkle-redactie ook een lijst gemaakt met de dertig grootste online reisverkopers in ons land; de Travel 30. KLM blijft TUI Nederland / Kras.nl en de Sundio Group ruim voor:

Ondergrens lager
De totale webomzet van de bedrijven in de Twinkle100 kwam vorig jaar uit op 7,8 miljard euro, 10 procent meer dan in de editie van vorig jaar. Vooral de grootste spelers groeien gemiddeld genomen harder dan de Nederlandse online consumentenbestedingen overall. Door onder andere faillissementen en overnames is er in de lijst met retailers ondertussen meer ruimte gekomen voor ‘kleinere’ spelers; OrangeBag sluit nu de rij met 4 miljoen euro. Vorig jaar was de ondergrens nog 5 miljoen euro.

Twinkle 100 bestellen
De zesde Twinkle100 biedt meer informatie dan zijn voorgangers, mede dankzij onderzoekspartners MeasureWorks, Yes2Web, WUA! en Stramark. Nieuw zijn data over onder meer online omzet in het buitenland, totale omzet (zowel on- als offline), mobiele omzet, gemiddeld orderbedrag en mobiele performance.

De complete Twinkle100, ruim tweehonderd pagina’s boordevol gedetailleerde informatie over Nederlands grootste online verkopers, is hier te bestellen. De uitgave komt ook voor tablets beschikbaar.

Twinkle-abonnees vinden de Twinkle100 binnenkort op de mat. De gratis mobiele applicaties van de Twinkle100, beschikbaar voor iPhone en Android, krijgen zeer binnenkort een update.