Twinkle | Digital Commerce

Twintigduizend pakketten onbezorgd door staking chauffeurs

2017-05-27
180101
  • 1:26

Een wilde staking van pakketschauffeurs heeft ertoe geleid dat twintigduizend pakjes niet zijn bezorgd door PostNL. Gisteren legden tachtig zelfstandige chauffeurs bij het distributiecentrum in Amsterdam hun werk al neer. Vandaag staken chauffeurs in Katwijk.

Dat heeft een woordvoerster van het postbedrijf gezegd tegen het ANP. De gisteren opgelopen achterstand in Amsterdam kon nog niet worden ingehaald, omdat ook vandaag weer chauffeurs staken in de hoofdstad.

Tarieven
De chauffeurs, die niet op de loonlijst staan, vinden dat PostNL te lage tarieven biedt voor de bezorging van pakketten. De marktleider werpt onder meer tegen dat er door de opkomst van e-commerce steeds meer pakjes worden bezorgd, waardoor leveringen relatief korter op elkaar kunnen volgen en het tarief voor een bezorging daalt. Chauffeurs zouden volgens het postbedrijf bij de huidige vergoedingen echter nog altijd een behoorlijke omzet moeten kunnen maken.

‘Bezorgers in het nauw’
Eind september vorig jaar opende de Volkskrant zijn zaterdageditie met de kop ‘Bezorgers webwinkels in het nauw’. De krant sprak verschillende pakketchauffeurs die zich afgeknepen voelden als onderaannemer van PostNL. Op dat moment werkten tussen de 1.100 en 1.200 ‘huurlingen van de interneteconomie’ als subcontractor voor PostNL, dat volgens de Volkskrant ‘wel de lusten, maar niet meer de lasten’ heeft van het werkgeverschap. De onderaannemers leveren het gros van de ruim vierhonderdduizend pakjes die PostNL dagelijks bezorgt.

Goedkoop en snel
PostNL zei destijds in een reactie afhankelijk te zijn van de eisen van webwinkeliers, die goedkoop en snel willen leveren aan webshoppers. Volgens het ANP wil het bedrijf de komende dagen in gesprek met chauffeurs over tarieven en routes.

Zie ook: Rapport: ‘Pakketbezorgers kind van de rekening’ (17 december 2012)