Twinkle | Digital Commerce

Staking bij PostNL blijft zich uitbreiden

2017-05-27
180101
  • 1:40

De staking van zelfstandige pakketchauffeurs voor PostNL breidt zich als een olievlek uit. De meeste Nederlandse huishoudens moeten inmiddels rekening houden met vertraging in de pakketbezorging door de marktleider.


De wilde staking bij PostNL begon afgelopen maandag in het Amsterdamse Sloterdijk uit onvrede van subcontractors over nieuwe routes en tarieven voor pakketbezorging. In de dagen daarna legden ook ZZP’ers in Katwijk, Amsterdam-Noord, Wateringen, Utrecht en Zaandam hun werk neer. Inmiddels zijn grote delen van Nederland 'getroffen', blijkt uit een kaart op de website van PostNL:

Beeld van vrijdag 28 juni om 11.30 uur


Nog geen oplossing
Gisterenmiddag om twee uur stond een afspraak gepland tussen PostNL en FNV Bondgenoten. De onderhandelingen, tot diep in de nacht, hebben volgens het ANP nog niet tot een oplossing geleid. Vanochtend werden de gesprekken hervat.

Miljoenen schade
Thuiswinkel.org noemde de schade door de staking voor webwinkels gisteren nog beperkt, maar die liep volgens directeur Wijnand Jongen toen toch al gauw in de miljoenen. Hij denkt dat consumenten niet online bestellen als pakjes mogelijk langer dan één of twee dagen op zich laten wachten. Inmiddels moet de meerderheid van de Nederlandse gezinnen daar rekening mee houden.

Achterstand beperken
PostNL heeft volgens een schatting van de belangenvereniging 70 procent van de Nederlandse pakketmarkt (b2c) in handen. Het bedrijf heeft extra eigen mensen en uitzendkrachten aan het werk gezet om de achterstand te beperken. Brievenbuspost - veel pakjes van webwinkeliers gaan door de gleuf - wordt in de betrokken gebieden wel gewoon regulier bezorgd.

Contracten onder de loep
Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil zich niet mengen in het conflict bij PostNL, heeft hij laten weten. Volgens hem zijn er geen aanwijzingen voor 'schijnzelfstandigheid' of 'wurgcontracten'. Op aandringen van de Tweede Kamer gaat de minister de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wel vragen zich te verdiepen in de contracten bij het postbedrijf.
 
Update 12.00 uur: verschillende media melden dat er een akkoord is gesloten. Vanmiddag wordt daarover meer bekend gemaakt. Inmiddels zouden veel subcontractors het werk weer hebben opgepakt.