Twinkle | Digital Commerce

'Miljoenenstrop voor webwinkels door staking'

2017-05-27
178101
  • 1:48

Nederlandse webwinkels lopen volgens Thuiswinkel.org miljoenen euro’s aan omzet mis door de staking van zelfstandige chauffeurs van PostNL. Ondertussen heeft het postbedrijf kantoormedewerkers de straat op gestuurd om achterstanden te helpen wegwerken.

Thuiswinkel.org noemt, afgaande op gesprekken met een aantal leden, de opgelopen schade nog beperkt. Volgens directeur Wijnand Jongen loopt die echter toch al gauw in de miljoenen. Hij denkt dat consumenten niet online bestellen als pakjes mogelijk langer dan één of twee dagen op zich laten wachten.

Belpakjes
‘Op dit moment ondervindt met name de bezorging van belpakjes in de regio Amsterdam en Den Haag enige vertraging’, aldus Thuiswinkel.org op zijn website. ‘Gerekend over deze week ondervindt een kleine 4 procent van de te bezorgen belpakjes enige hinder.’ Belpakjes zijn pakjes waarvoor de chauffeur moet aanbellen bij de klant (of diens buren), omdat ze niet door de brievenbus passen of omdat moet worden getekend voor ontvangst.

Snel en tijdig
Namens Thuiswinkel.org heeft directeur Jongen inmiddels overlegd met PostNL over de ontstane situatie. ‘Ik weet dat PostNL er alles aan doet om de te bezorgen pakketjes op tijd bij klanten van onze webwinkels te laten bezorgen en dat zij zelfs mensen van het hoofdkantoor inzetten om pakketjes te bezorgen. Maar dit moet natuurlijk niet te lang duren. Consumenten willen graag snel en tijdig bediend worden en webwinkels moeten er op kunnen vertrouwen dat hun bestelde pakketjes op tijd aankomen.'

Honderdduizend pakjes later
PostNL is marktleider op het gebied van pakketbezorging aan consumenten in Nederland. Het bedrijf heeft volgens Thuiswinkel.org een geschat marktaandeel van zo’n 70 procent. Wekelijks bezorgt PostNL zo’n 2,5 miljoen belpakjes. De belangenvereniging gaat er van uit dat deze week honderdduizend pakjes later zullen worden bezorgd door de stakingen.

Onvrede
De wilde staking bij PostNL begon afgelopen maandag in Sloterdijk uit onvrede van subcontractors over nieuwe routes en tarieven voor pakketbezorging. Gisteren en vandaag legden ook ZZP’ers in andere plaatsen het werk neer. Vanmiddag om twee uur stond een afspraak tussen PostNL en FNV Bondgenoten gepland. De uitkomst daarvan is nog onbekend.

900 euro per week
PostNL-woordvoerder Werner van Bastelaar liet Twinkle gisteren weten dat het postbedrijf overal streeft naar een bruto weekloon van 900 euro voor zelfstandige chauffeurs.