Twinkle | Digital Commerce

‘Consument moet ook bij DDoS-aanval online kunnen betalen’

2017-10-05
180101

Consumenten moeten altijd en overal aan een webwinkel kunnen betalen. Ook als er een DDoS-aanval gaande is. Dat heeft Thuiswinkel.org gezegd tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.


De Commissie Financiën van De Tweede Kamer liet zich informeren over het functioneren van het betalingsverkeer. Thuiswinkel.org pleit ervoor dat consumenten altijd en overal online kunnen betalen. ‘De belangen van de consumenten en webwinkels lopen vaak gelijk op’, zei de brancheorganisatie tijdens het rondetafelgesprek. ‘Bij verstoring van het betalingsverkeer krijgt het vertrouwen van de consument in de webwinkel in het bijzonder en in online winkelen in het algemeen een knauw. Daarbij heeft de webshop vaak te maken met conversieverlies.’

Nieuwe regels
Ook heeft Thuiswinkel.org de Tweede Kamer geadviseerd om bij een verstoring van het betalingsverkeer, zoals tijdens een DDoS-aanval, niet direct met nieuwe regels te komen. Thuiswinkel.org: ‘Eerst moet gekeken worden of sprake is van een falen in de veiligheidsketen. Als er sprake is van falen, moet bezien worden hoe dat falen voorkomen kan worden en wie daarvoor verantwoordelijk is. Daarvoor moet de hele keten worden bekeken. De extra regels zijn een “last resort”.'

Compensatie
Extra regels of maatregelen zullen volgens de brancheorganisatie impact hebben op de kosten voor webwinkels en consumenten. ‘Meer regels leiden tot meer administratieve- of implementatielasten.’ Ook van de meerwaarde van een eventuele compensatieregel voor webwinkeliers is Thuiswinkel.org niet helemaal overtuigd. ‘In de eerste plaats zijn deze plannen nog weinig concreet. Voorts zullen de kosten ergens moeten “landen”. Meestal vertalen dit soort initiatieven zich in extra kosten voor de consument, wordt online winkelen duurder en krijgt de consument een sigaar uit eigen doos’, zei de brancheorganisatie tijdens het rondetafelgesprek.

Terughacken
De overheid was de afgelopen maanden al bezig met plannen om cybercrime aan te pakken. Begin mei maakte minister Opstelten bekend een wet te hebben opgesteld om computercriminaliteit tegen te gaan. Volgens de minister zijn de regels omtrent dit onderwerp verouderd. Met de nieuwe wet kunnen justitie en politie gegevens ontoegankelijk maken, ook als die op een server in het buitenland staan. Ook moet het mogelijk worden gegevens op afstand over te nemen en communicatie af te tappen, het zogenoemde ‘terughacken’.