Nederlanders hebben ieder jaar de mogelijkheid van zorgverzekeraar te wisselen. Negen op de tien landgenoten die eind vorig jaar een nieuwe zorgpolis afsloten, deden vooronderzoek online. Ruim driekwart van de polissen werd ook op internet afgesloten.
Dat meldt GfK. Samen met belangenvereniging Thuiswinkel.org publiceert het onderzoeksbureau elk kwartaal een zogenoemd management dashboard om inzicht te bieden in de ontwikkelingen op de online verzekeringsmarkt. Het laatste dashboard, over het slotkwartaal van 2012, vindt u hier (pdf).
Zorgverzekeringen
Uit de cijfers blijkt dat het online kanaal voor zorgverzekeraars van enorm belang is: 78,4 procent van deze verzekeringen wordt online afgesloten. ‘Een zorgverzekering is dan ook een relatief eenvoudig product met overzichtelijke voorwaarden dat bij uitstek geschikt is om via internet te regelen’, aldus GfK. Hoe complexer de verzekering, hoe minder internet wordt ingezet als medium. Bijna 45 procent van de schadeverzekeringen en ruim 30 procent van de levensverzekeringen werd in het laatste kwartaal van het vorig jaar online afgesloten.
Bijna helft alle polissen online
Eerder liet GfK al weten dat 48 procent van alle polissen in de tweede helft van afgelopen jaar online werd afgesloten. Het aandeel van tablets en smartphones lag op 5 procent.
Dat komt denk ik door het online vergelijken
Vergelijkingssites bieden transparantie die uiteindelijk de prijs drukt. Deze trend zie je in heel de wereld
Misschien interessant om op dit artikel aan te vullen. Nu, drie jaar verder, zie je steeds meer zorgverzekeraars die budgetverzekeringen aanbieden waarbij alles alleen online gaat.
Wat ik opmerkelijk vind is dat jongeren tussen 18 en 24 minder vaak zorgverzekerngen vergelijken, terwijl zij het meest online zijn. Het zijn blijkbaar de ouderen (55-plus) die online zorgpolissen vergelijken. Dat staat op vergelijkingssite Pricewise in een onderzoek dat zij deden in augustus.