Twinkle | Digital Commerce

SEO-dokters bezoeken Peddels.nl

2017-05-27
180101
  • 3:55

De SEO-dokters geven u, door middel van SEO site clinics, advies op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Meerdere webshops hebben zich gemeld voor controle. In dit artikel vindt u de adviezen van de SEO-dokters voor één van de aanmeldingen: Peddels.nl.

De adviezen van de SEO-dokers zijn gericht op een specifieke webshop, maar de tips zijn doorgaans ook toepasbaar op andere sites. U kunt de aanbevelingen dus gebruiken voor uw eigen webshop.

Integreren
Peddels.nl verkoopt dames- en herenkleding van merken als Lacoste, Ralph Lauren en Armani. De webshop verkoopt onder andere broeken, jassen, T-shirts, polo’s en accessoires. Voor een betere vindbaarheid in Google zijn de belangrijkste gebieden om aan te passen:

1. het opzetten van een sitestructuur/menustructuur
2. het clusteren, structureren en creëren van content

Google kent ruim drieduizend pagina’s van Peddels.nl. Een groot aantal van deze pagina’s zijn voor een bezoeker van de website niet via de normale navigatie te bereiken. Dat is dan ook direct het belangrijkste verbeterpunt voor de webshop: het integreren van alle pagina’s in één logische structuur van de website. Een logische structuur verbetert de vindbaarheid van belangrijke pagina’s als ‘Herenmode’ en zorgt voor extra vindbaarheid op zoekwoorden als ‘Heren colbert’.

Naast het integreren van de pagina’s in een logische structuur moet de content ook worden geïntegreerd. Content op de speciale pagina’s voor zoekmachines zoals Peddels.nl/content/26-lacoste moet worden geplaatst op de nieuwe productcategoriepagina’s voor bezoekers.Opzetten sitestructuur
De website heeft een duidelijk hoofdmenu waarin de nadruk ligt op ‘Herenmode’ en ‘Damesmode’ (zie afbeelding hierboven). Als gebruiker heb je in beide onderdelen de mogelijkheid om het aanbod te verfijnen aan de hand van de opties in het linkermenu. Het aanbod op de pagina verandert aan de hand van de keuze die is gemaakt (zie afbeelding hieronder).Google ziet dit anders. De url van de pagina ‘Herenmode’ is Peddels.nl/content/21-herenmode. Bij het aanvinken van de optie ‘Heren colbert’ verandert de url naar Peddels.nl/content/21-herenmode#s[2][]:66&sid:7&h:leftColumn. Deze pagina zou goed geoptimaliseerd kunnen worden op het zoekwoord ‘Heren colbert’. Maar door het # teken in de url wordt Google geblokkeerd en kan het deze pagina niet indexeren.

Om toch vindbaarheid te realiseren op ‘Heren colbert’ is de pagina Peddels.nl/1356-heren-colbert aangemaakt. Deze hangt buiten de sitestructuur. Door deze subcategorie in de sitestructuur aan te maken, vergroot je de vindbaarheid van die subcategorie en van de bovenliggende categorie. Dit komt onder andere door de interne links die de structuur genereert in het menu en in de breadcrumb .

De url komt er dan bijvoorbeeld als volgt uit te zien: Peddels.nl/content/21-herenmode/colbert en de breadcrumb als volgt: Home > Herenmode > Heren colbert.

Pagina’s als Peddels.nl/1356-heren-colbert komen daarbij te vervallen en dienen voorzien te worden van een 301 redirect naar de nieuwe subcategorie. De 301 redirect stuurt zoekmachines en gebruikers automatisch door van de oude pagina naar de nieuwe pagina. De opgebouwde autoriteit wordt hiermee behouden.

Samenvattend: creëer een sitestructuur door:
1. het aanmaken van indexeerbare subcategorieën met unieke url’s (Peddels.nl/content/21-herenmode/colbert)
2. het verwijderen van zoekmachinepagina’s (Peddels.nl/1356-heren-colbert)
3. de url’s van de zoekmachinepagina’s (Peddels.nl/1356-heren-colbert) te voorzien van een 301 redirect naar de nieuwe url: Peddels.nl/content/21-herenmode/colbert

Content
De categoriepagina’s bevatten geen tekst. Voor het verbeteren van de vindbaarheid is het noodzakelijk om content op elke pagina te hebben. Deze content dient gefocust te zijn op een of twee zoekwoorden om de vindbaarheid op die zoekwoorden te verbeteren.

Op de website zijn pagina’s te vinden die speciaal gemaakt lijken voor het verbeteren van de vindbaarheid. Een voorbeeld daarvan is Peddels.nl/content/26-lacoste. Deze pagina bevat veel tekst maar toont geen producten van Lacoste. Bezoekers die op deze pagina komen, moeten nog een aantal keer navigeren door de website om bij Lacoste-producten te komen.

Pagina’s als Peddels.nl/1356-heren-colbert combineren de tekst en conversie wel. Door ze, zoals eerder beschreven, op de juiste plaats in de sitestructuur te zetten, zet je een eerste stap in het verbeteren van de vindbaarheid.

De hoeveelheid content op dit soort pagina’s is summier. Voor vindbaarheid in deze branche is het noodzakelijk om meer content te plaatsen. Minimaal 150 woorden is wenselijk. Wellicht kan dit door een deel van de content onder aan de pagina te plaatsen.  

Samenvattend: verbeter de content door:
1. subcategorieën binnen de sitestrucuur te plaatsen en te voorzien van unieke content van minstens 150 woorden
2. de speciale zoekmachinepagina’s (Peddels.nl/content/26-lacoste) te verwijderen
3. de url’s van de zoekmachinepagina’s (Peddels.nl/content/26-lacoste) te voorzien van een 301 redirect naar de nieuwe subcategorie

Conclusie
De website bestaat uit veel pagina’s waarbij de structuur voor Google niet duidelijk is. Er liggen veel kansen om de vindbaarheid te verbeteren door de sitestructuur aan te passen en te zorgen voor unieke en voldoende content.

Eduard Blacquière, Corné Hoogendoorn, Martin Joosse en Dylan Mouthaan zijn werkzaam als SEO-specialisten bij OrangeValley .

____________________

Uw webshop laten nakijken?
Wilt u dat de SEO-dokters uw webshop nakijken en praktische verbetertips geven? Meld uw webshop dan aan via: redactie@twinklemagazine.nl.
____________________

Tip van de week
Wilt u meer praktische SEO-tips? Kijk dan op Orangevalley.nl/seo-dokter en volg de SEO-dokters op Twitter.
____________________

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 9-2012.


Gerelateerde artikelen: