Twinkle | Digital Commerce

Meer faillissementen onder webwinkels

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:18

Het aantal faillissementen onder verkopers op afstand neemt toe en ook om andere redenen houden webwinkeliers ermee op. De Kamer van Koophandel telde dit jaar meer stoppers dan starters tot nu toe, een trendbreuk.


Van begin dit jaar tot begin vorige week is 54 keer een faillissement van een verkoper op afstand uitgesproken, 15 procent meer dan in de eerste tien maanden van vorig jaar. Toen gingen 47 ondernemers in de categorie ‘detailhandel via postorder en internet’ failliet, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Ze zijn aan Twinkle verstrekt door Faillissementsdossier.nl.  

Ieder jaar meer
Het aantal faillissementen onder webwinkeliers is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid, net als het aantal starters overigens. In 2009 gingen in totaal 30 verkopers op afstand failliet, in 2010 waren het er 39. Vorig jaar werd uiteindelijk 55 keer faillissement uitgesproken, een ‘record’ dat dit jaar meest waarschijnlijk wordt gebroken.

Meer stoppers dan starters
Slechts een fractie van het aantal verkopers op afstand staakt zijn activiteiten vanwege een faillissement. De Kamer van Koophandel houdt het totale aantal stoppers ook bij. Uit onderstaande figuur blijkt dat het aantal stoppers het aantal starters dit jaar overcompenseert, in ieder geval tot de zomer:Het aantal bij de KvK geregistreerde verkopers op afstand neemt voor het eerst sinds jaren af. Ter vergelijking: vorig jaar kwamen er per saldo nog 3.600 verkopers op afstand bij.