Twinkle | Digital Commerce

Blokker alleen online verder met E-Plaza

2017-11-08
180101
  • 1:18

Blokker Holding heeft besloten alle 58 winkels van gameformule E-Plaza te sluiten. Volgens het retailconcern kopen consumenten spelcomputers en spelletjes steeds vaker online. Daarnaast neemt de vraag naar fysieke producten in deze markt af.

Een woordvoerder heeft het besluit van Blokker Holding bevestigd aan Het Financieele Dagblad. ‘Deze markt verandert sterk. Er wordt steeds meer via internet verkocht’, motiveert hij in de krant.

Gamen in de cloud
Eerder dit jaar ging Mediaoffer.nl, een andere verkoper van onder andere (spellen voor) Nintendo, Xbox en PlayStation, failliet. Mede-eigenaar Robin Gerrits, sprak van ‘zwaar weer in de branche’, vooral omdat fysieke games terrein verliezen aan wat hij gamen in de cloud noemt: ‘Het gaat toe naar een soort Spotify voor games. Uitgevers en leveranciers worstelen daar ook mee.’

Personeel en panden
Blokker Holding, eigenaar van ketens als Blokker, Bart Smit, Intertoys, Xenos, Marskramer en Leen Bakker, heeft aangegeven het ‘overgrote deel’ van de medewerkers van E-Plaza te zullen overplaatsen naar andere formules. De winkelpanden wil het concern invullen met andere formules uit de eigen stal.

Blokker Holding online
Blokker Holding zag de online omzet in zijn laatste boekjaar uitkomen op 52 miljoen euro. In het jaarverslag (pdf) schreef het concern dat de webwinkel van E-Plaza groeide, ‘tegen de totale gamingmarkt in'. Al met al haalde Blokker Holding afgelopen jaar (tot en met januari 2012) een kleine 2 procent van zijn totale omzet (2.730 miljoen euro) uit het online kanaal. Dat omzetaandeel moet de komende jaren flink groeien.