Twinkle | Digital Commerce

Europees Hof: annuleringsverzekering niet uit- maar aanvinken

2017-11-11
180101
  • 1:11

Reisorganisaties mogen niet standaard een annuleringsverzekering opnemen in boekingen. De consument moet daar bewust voor kiezen (opt-in), aldus het Europees Hof van Justitie vandaag in een zaak tegen Ebookers.


Het Hof van Justitie boog zich over een klacht van een Duitse consumentenorganisatie tegen internetreisbureau Ebookers. Eerder had een Duitse rechter de zaak naar het Hof in Luxemburg verwezen.

Opt-in
Uit het arrest (pdf) van het Hof: ‘Het Hof brengt om te beginnen in herinnering dat het recht van de Unie tot doel heeft informatieverstrekking en transparantie in de prijzen voor luchtdiensten te garanderen en op die manier bijdraagt aan de bescherming van de klant. Het wijst erop dat de 'facultatieve prijstoeslagen” voortvloeien uit diensten die een aanvulling vormen op de luchtdienst zelf. Deze diensten zijn niet verplicht of noodzakelijk voor de vlucht en de klant heeft de keuze om ze te aanvaarden of te weigeren. Juist omdat de klant die keuze heeft, moeten dergelijke prijstoeslagen volgens het recht van de Unie aan het begin van elke boeking op duidelijke, transparante en ondubbelzinnige wijze worden meegedeeld en op een "opt-in”-basis worden aanvaard.'

Twinkle100
Ebookers is onderdeel van het Amerikaanse Orbitz Worldwide. Met een Nederlandse online consumentenomzet van 60 miljoen euro in 2010 bezet dat bedrijf de 16e plaats in deTravel Top 30 van de Twinkle100. Het daarvoor hoofdverantwoordelijke Ebookers.nl wordt aangestuurd vanuit Amsterdam.