Twinkle | Digital Commerce

‘7 procent Europese webverkoop via smartphones in 2017’

2017-05-27
300225
  • 1:13

Europese consumenten zullen over vijf jaar 6,8 procent van hun online bestedingen doen via smartphones. Die voorspelling doet Forrester Research in zijn eerste European Mobile Commerce Forecast. Het bureau verwacht de grootste groei in Zuid-Europa.
 
De Europese smartphone-omzet zal in zes jaar tijd meer dan verelfvoudigen, becijferde Forrester. Van 1,7 miljard euro in 2011 tot 19,2 miljard euro in 2017. Het omzetaandeel van smartphones in de totale online bestedingen wordt daarmee ongeveer vier keer zo groot. Let wel: de omzet uit tablets is in deze prognoses niet meegenomen. Die is naar verwachting tegen die tijd veel groter dan de omzet uit smartphones.

Customer journey
Martin Gill, analist bij Forrester Research, schrijft in een blog-posting dat de invloed van smartphones op winkelen veel groter is dan het omzetaandeel doet vermoeden. Het mobieltje speelt nu al een belangrijke rol in veel fasen van de customer journey. ‘Mobile really is’nt about selling’, zei Gill eerder dit jaar al op het Mobile Commerce Event in Amsterdam.Weinig mobiele kopers in Nederland
Op het genoemde congres gaf Gill inzage in de penetratie van kopen op smartphones in verschillende Europese landen (presentatie). Uit de cijfers bleek dat tot begin dit jaar slechts één op de twintig Nederlanders al eens een mobiele aankoop deed. Dat was minder dan het Europese gemiddelde van 8 procent.