Twinkle | Digital Commerce

Help, mijn webwinkel is gehackt!

2017-05-27
180101
  • 2:11

Als webwinkelier heeft u met veel juridische vraagstukken te maken. Daarom beantwoordt Steven Ras, ICT-jurist bij ICTRecht, in deze rubriek concrete lezersvragen om u zo goed mogelijk door het doolhof van wet- en regelgeving te leiden.
  
Tekst: Steven Ras

De lezersvraag van deze maand is: ‘Onze webwinkel is gehackt en hierdoor zijn we een paar dagen offline geweest. Wat kunnen we hier juridisch gezien aan doen?

Bij computercriminaliteit gelden geen andere regels dan bij andere misdrijven. U moet dus ‘gewoon’ naar het politiebureau. Wel is aan te bevelen om vooraf een afspraak te maken zodat een agent met de juiste expertise de aangifte kan opnemen. Helaas blijkt namelijk uit de praktijk dat het opnemen van aangiften bij complexe ICT-misdrijven lastig is, omdat de vereiste technische kennis om het bewijs en het misdrijf te begrijpen geen deel is van de opleiding tot politieagent.

(Niet) verplicht
De politie is altijd verplicht een aangifte op te nemen. Ze mogen bijvoorbeeld niet weigeren met als motivatie dat er niet genoeg bewijs is. Maar de politie is niet verplicht om tot opsporing over te gaan. De politie of het OM kunnen besluiten de zaak te seponeren, zoals dat heet. Meestal gebeurt dat omdat er te weinig aanwijzingen zijn die tot de dader kunnen leiden.

Civiele rechtszaak
Aangezien uw website een paar dagen niet beschikbaar is geweest, zal er de nodige schade zijn. Deze schade kunt u verhalen in een civiele rechtszaak tegen de dader. Als deze strafrechtelijk wordt vervolgd, kunt u zich ‘voegen’ in de strafzaak. Dit is eenvoudiger dan een eigen (civiele) rechtszaak starten. Wel moet de schadeclaim dan eenvoudig te controleren zijn door de strafrechter en de behandeling van de claim van de rechtszaak niet onredelijk lang vertragen. U dient er wel rekening mee te houden dat de schade veelal is beperkt tot de kosten voor het herstellen van de servers in de oorspronkelijke toestand. Gevolgschade, zoals gemiste omzet in de tijd dat uw webwinkel niet beschikbaar was, komt in principe in aanmerking, maar bewijs maar eens dat u werkelijk die omzet misgelopen bent.

Digitale rechercheur
Los van bovenstaande zou u kunnen overwegen om een digitale rechercheur in te schakelen. Deze rechercheur kunt u verzoeken onderzoek te doen en gegevens te verzamelen om deze te analyseren en daarover te rapporteren. Deze gegevens kunt u dan gebruiken voor uw aangifte.

____________________

Stel uw vraag
Steven Ras is ICT-jurist bij ICTRecht. In deze rubriek gaat hij in op de juridische aspecten van webwinkels. Daarbij hebben de lezers de mogelijkheid om per e-mail vragen te stellen. Stel een vraag aan Steven Ras via s.ras@ictrecht.nl.
____________________

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 4-2012.

NB: U kunt Twinkle ook lezen op de iPad, via de applicatie Tablisto.