Twinkle | Digital Commerce

Bol.com voegt speelgoed en babyspullen toe aan Plaza

2017-05-27
180101
  • 1:32

Bol.com heeft het aantal verkooppartners in zijn Plaza de afgelopen drie maanden verdubbeld. Inmiddels bieden 32 webwinkeliers artikelen aan op het platform. Behalve producten met stekker zijn nu ook speelgoed en babyspullen van concurrenten verkrijgbaar bij Bol.com.

Begin vorig jaar stelde Bol.com zijn platform open voor verkoop door andere webwinkeliers. Launching partners waren Megapool.nl, Informatique, Internetshop.nl en Bobshop.nl. Managing director Daniel Ropers zei destijds dat het voor de online retailer ‘geen doel op zich’ was om in rap tempo partners toe te voegen. Hij sprak wel de verwachting uit dat Bol.com zijn Plaza in de loop van 2011 nog significant kon uitbreiden, ook met aanbod van partners die geen elektronica, computers of huishoudelijke apparaten verkopen.

Speelgoedverkopers en online babyzaken
De groei van het externe aanbod verliep langzaam, maar lijkt nu in een stroomversnelling te zijn geraakt. Eind februari telde Twinkle nog 16 partners op de Plaza-lijst, inmiddels zijn dat er 32. Anders dan toen zijn er nu ook producten zonder stekker te koop. Tot de nieuwkomers behoren speelgoedverkopers Thystoys.nl, Tojs.nl en Bassies.com en online babyzaken Bestbabyshop.nl, Geboortewinkel.nl en Vanastenbabysupershop.nl.

Marketingkanaal
Bol.com promoot zijn Plaza als ‘online marketingkanaal op no cure no pay basis’ voor andere webwinkeliers. De nummer 2 van de Twinkle100, die een vaste en een variabele verkoopcommissie opstrijkt bij verkoop door een partner, heeft een faciliterende rol en is in juridische zin geen partij bij een koopovereenkomst.

Wie regelt wat?
Bol.com maakte eerder via onderstaande tabel duidelijk hoe de verantwoordelijkheden liggen bij een verkoop via Plaza:Nieuwe productcategorieën
Met de nieuwe partners breidt Bol.com zijn assortiment vooralsnog uit in productcategorieën die het zelf ook verkoopt. Ropers noemde het vorig jaar denkbaar dat Bol.com, inmiddels verkocht aan Ahold, nieuwe productcategorieën zal toevoegen met louter aanbod van Plaza-partners.