Twinkle | Digital Commerce

Ahold mag Bol.com overnemen, kijkt naar Delhaize

2017-11-11
180101
  • 1:28

Ahold heeft groen licht gekregen van de Europese Commissie om Bol.com ('Flevo Deelnemingen III B.V.') over te nemen. De nummers 2 en 3 van de Twinkle100 mogen samen verder. De Belgische supermarktketen Delhaize wordt genoemd als volgende overnameprooi.

De Europese Commissie stelde vast dat de activiteiten van Ahold en Bol.com elkaar overlappen op het gebied van de online verkoop van boeken, speelgoed, games, muziek en films in Nederland. Maar, zo schrijft het dagelijks bestuur van de Europese Unie: ‘Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat de voorgenomen transactie niet tot concurrentieproblemen op deze markten zou leiden door de beperkte gezamenlijke aanwezigheid op de markt van de betrokken partijen en de geringe toevoeging van marktaandeel door de transactie, alsook door de aanwezigheid van voldoende sterke concurrenten op de relevante markten.’

Ahold en Bol.com in België
De transactie werd volgens de Europese Commissie op 27 maart aangemeld in Brussel, precies een maand nadat Ahold en Bol.com het overnamenieuws naar buiten brachten. Beide retailers wezen in een presentatie op nieuwe mogelijkheden om samen te gaan werken op de Belgische markt, waarop Albert Heijn nog niet zo lang actief is. Binnenkort opent de Zaanse grootgrutter een vierde Vlaams filiaal, in het centrum van Antwerpen.

Delhaize
Volgens De Standaard zou Albert Heijn met een snelle overname van het ongeveer gelijk gepositioneerde Delhaize een goede slag slaan bij onze zuiderburen. Ahold zelf ontkent de geruchten niet. In de Belgische krant reageert hoofd communicatie Jochem van de Laarschot: ‘Er wordt gesproken over mogelijkheden. Wij gaan hier niet op in.’

Delhaize verkoopt al jaren met succes online. Met click & collect en een mobiele bestelapplicatie heeft de supermarktketen stappen gezet die Albert Heijn nog gaat zetten.