Twinkle | Digital Commerce

Webwinkel alsnog op bedrijventerrein

2017-05-27
180101
  • 1:34

Webwinkels kunnen zich ook in de toekomst blijven vestigen op bedrijventerreinen in Schijndel. De gemeente, die volgens de rechter had moeten optreden tegen een webwinkelier op zo’n terrein, gaat nieuw beleid ontwikkelen.

Dat schrijft het Brabants Dagblad vanochtend, waaraan Omroep Brabant refereert. De rechter in Den Bosch oordeelde onlangs dat de Axsys Group door het volledig runnen van webwinkels activiteiten ontplooit die alleen vanuit een pand met de bestemming ‘detailhandel’ mogen worden uitgevoerd. Daarmee overtreedt het bedrijf het lokale bestemmingsplan, waar de gemeente tegen had moeten optreden volgens de rechter.

Nieuw bestemmingsplan
Een woordvoerder van de gemeente liet gister aan het Brabants Dagblad weten dat webwinkeliers op bedrijventerreinen niet hoeven te vrezen: ze kunnen hun activiteiten voortzetten. Er wordt werk gemaakt van een nieuw beleid voor de detailhandel en een nieuwe visie op bedrijventerreinen, die als basis dienen voor een nieuw bestemmingsplan. Schijndel zou binnenkort een besluit nemen en voor de tussenliggende periode 'iets regelen'.

Onzekerheid en schade
Thuiswinkel.org wil binnenkort in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de positie van webwinkels in het ruimtelijk beleid. In een blog-posting schreef directeur Wijnand Jongen gisteren dat veel huidige bestemmingsplannen zijn opgesteld in een tijd dat webwinkels nog niet of nauwelijks bestonden. ‘Verouderderde bestemmingsplannen zorgen voor onzekerheid bij ondernemers en leiden rechtstreeks tot economische schade voor de online winkeliers en de Nederlandse economie.’

Ruimtelijke uitstraling
Bij gemeenten moet volgens Thuiswinkel.org een ‘omslag in denken’ plaatsvinden en in bestemmingsplannen zou standaard rekening moeten worden gehouden met webwinkels. Jongen: ‘Zo kunnen uitzondering- of ontheffingsbepalingen opgenomen worden die rekening houden met de feitelijke ruimtelijke uitstraling van de webwinkel.’

De afdeling voorlichting en de functioneel betrokken ambtenaren van de gemeente Schijndel waren vanochtend niet beschikbaar voor commentaar, net als de Axsys Group.
   
Zie ook een blog-posting van juridisch adviseur Maarten Braun (ICTRecht): Uitspraak rechter lijkt kort door de bocht.