De gemeente Schijndel moet van de rechtbank in Den Bosch optreden tegen Axsys Group, die webwinkels in drank runt op een industrieterrein. Volgens de rechter bedrijft de onderneming in juridische zin detailhandel en overtreedt zij het bestemmingsplan.
De gemeente Schijndel vond altijd dat de Axsys Group, uitbater van Limoncello.nu en La-sensazione.com, de regels niet overtreedt. Naar haar oordeel worden geen detailhandelsactiviteiten ondernomen op het industrieterrein. De rechter denkt daar dus anders over.
Uit de uitspraak, die zojuist is gepubliceerd: ‘De rechtbank gaat er, gelet op de procesbeschrijving, van uit dat op de bedrijfslocatie aan de Lorentzweg 1 te Schijndel via webwinkels goederen ten verkoop aan particulieren worden aangeboden, de via deze webwinkels gedane bestellingen worden geaccepteerd, de betaling van deze goederen wordt gecontroleerd, de bestelde goederen worden verzameld, verpakt, verzendgereed gemaakt en ter verzending aangeboden. Daarmee is sprake van detailhandel.’
Verstrekkende gevolgen
De zaak tegen de gemeente Schijndel was aangespannen door de SlijtersUnie, die zich verzet tegen de concurrentie van webondernemers en verschillende manieren – binnen en buiten de rechtszaal – aangrijpt om de ‘wildgroei’ aan webwinkels een halt toe te roepen.
Tegen persbureau Novum zegt Marc Houben, advocaat van de SlijtersUnie, dat de uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben. Om een webwinkel te kunnen exploiteren (orders aanjagen, verwerken en versturen) zou een ondernemer immers over een pand met detailhandelsbestemming moeten beschikken. De eigen woning of een pand op een industrieterrein zouden dus niet volstaan, wat een bom legt onder de praktijken van duizenden Nederlandse webwinkeliers.
'Niet in lijn met jurisprudentie'
In een eerste reactie zegt Leon Mölenberg, jurist bij Thuiswinkel.org, dat de belangenvereniging 'negatief verrast' is door de uitspraak van de rechter: 'De uitspraak lijkt niet in lijn met de jurisprudentie. Van belang is de ruimtelijke uitstraling die van bedrijfsactiviteiten uitgaat. Anders dan vorig jaar bij Fietsenshop.nu komen hier geen klanten langs om producten te testen, af te halen of te betalen.'
Tegen de uitspraak van de rechter is hoger beroep mogelijk.
NB: Lees ook de blog-posting van ICTRecht's Maarten Braun over de uitspraak.
Detailhandel staat onder druk, webwinkels op deze manier bestrijden gaat ze niet lukken. Ga eens aan het werk en zet een goede multi channel strategie op in plaats van webwinkels op deze manier proberen te bestrijden.
Dus binnenkort moet elke webshop een winkelruimte in de stad in een winkelstraat huren.
Krijg je weer gezeur dat overal midden in winkelstraten dus winkelpanden zijn waarvan de ramen geblindeerd zijn en die niet toegangkelijk voor publiek zijn.
Gaan andere winkeliers weer klagen dat de uitstraling van de winkelstraten zo achteruit gaat met al die gesloten winkelpanden omdat die enkel als magazijn gebruikt worden.
tja, er wordt verkocht aan de consument, dus detailhandel. Lastig traject.
Erg kortzichtige uitspraak en naar mijn idee zelfs een beetje kinderachtig.
Albert.nl, de dienst van Albert Heijn, zit ook in een industriegebied. Ook aanpakken?
Ik heb zo'n vermoeden dat meer dan de helft van de Nederlandse webwinkels wordt geexploiteerd uit plekken die niet hiervoor worden aangeduidt in het bestemmingsplan.
Oftewel de meeste kleinere webshops worden gewoon vanuit een huiskamer gerund. En dat was toch ook juist het voordel van een webshop? Geen grote inversteringen..
Ben benieuwd hoe dit afloopt!
reinier dat is het ook. het is waarschijnlijk een actie van een branchevereniging die opkomt voor zijn leden. waarschijnlijk is dit een concurent van de winkelstraat winkels. anders zie ik geen aanleiding tot het klagen bij een gemeente.
Zo dan heeft OTTO hier in Tilburg ook een probleem en zullen naar de heuvelstraat moeten. Zo krijgen we wel weer wat winkels in de binnenstad maar. Zie je Bol als in een winkelpandje zitten ipv nu bij docdata in waalwijk waar ze 4 hallen gebruiken. Een vreemde gedachte gang van die rechter.
De winkelstraat straks als industriegebied.. Dat is pas echt: Het einde van winkels..!
"De zaak tegen de gemeente Schijndel was aangespannen door de SlijtersUnie, die zich verzet tegen de concurrentie van webondernemers en verschillende manieren binnen en buiten de rechtszaal aangrijpt om de wildgroei aan webwinkels een halt toe te roepen."
eigen belang dus.
volgens mij gaat dit in hoger beroep onderuit. de feitenlijke overeenkomst en overdracht goederen vind volgens mij plaats bij de klanten thuis en niet in een magazijn in god mag weten waar. daarnaast zijn de gevolgen niet te overzien mocht dit regel worden. geen detail handel in industrie gebied heeft te maken met aanloop en verkeer en oncontroleerbare situaties. dat is het doel van het bestemmingsplan. een magazijn waar doosjes worden ingepakt is magazijn werk en geen detailhandel werk mijn inziens.
Ben benieuwd wat hier de gevolgen van zijn. Qua jurisprudentie kun je hier naar mijn idee een heleboel mee. Volgens deze gedachtegang zitten inderdaad heel veel webwinkels op een verkeerde locatie.
hans, dan heb je de uitspraak niet gelezen. deze uitspraak wijkt af van de gangbare jurisprudentie.
Waarschijnlijk zal dit in hoger beroep sneuvelen. Ik lees dat: De rechtbank er, gelet op de procesbeschrijving, van uit gaat dat op de bedrijfslocatie via webwinkels goederen ten verkoop aan particulieren worden aangeboden, de . bestellingen worden geaccepteerd, de betaling wordt gecontroleerd, de goederen worden verzameld, verpakt, verzend gereed gemaakt en ter verzending aangeboden. Daarmee is sprake van detailhandel. De rechter gaat er van uit. Maar feitelijk zal dit onmogelijk zijn. Ik neem tenminste aan dat de webserver/hosting elders plaats vindt. DAT is de plaats waar de feitelijk transactie plaats vindt. En inderdaad, de overdracht vindt plaats aan de deur, via Post.nl wellicht. Het bijzondere van e-commerce is nu juist dat de door de processen die de rechter meent te herkennen, over diverse partijen zijn verdeeld. Derde partijen die niet per se in Schijndel zitten, op diezelfde locatie. Dus wie van die derde partijen nu de detailhandel is? Geen idee. Het lijkt er op dat de rechter, in zijn rol als verlengstuk van de belangen van de concurrentie, gewoon het KvK adres uitkiest. Maar dan, inderdaad, kan Wehkamp morgen ook sluiten anders is er landelijk rechtsongelijkheid. Daarbij opgeteld dat een bestemmingsplan een ander oogmerk heeft (de overlast tegengaan), geloof ik niet dat deze uitspraak stand houdt.
De rechter heeft zijn interpretatie gemaakt van de wet, maar je kan net zo goed een compleet andere intepretatie maken van de wetsteksten. Dat geeft Martin eigenlijk al aan.
Mocht de interpretatie van de rechter algemeen geaccepteerd worden dan zijn er nog legio ontsnappingsmogelijkheden zodat iedere webwinkel alsnog volledig compliant is met het bestemminsplan.
Ik zie het niet zo somber in. Waar ik wel wat somber van wordt is deze Amerikaanse manier van zaken doen van alle slijters in Nederland (vertegenwoordigd door de Slijtersunie). In de VS wordt het eindeloos juridisch toetsen van de bedrijfsactiviteiten van de concurrent gezien als een volstrekt normaal onderdeel van het zaken doen. Ik mag toch hopen dat dit geen usance wordt in Europa.
Inderdaad Ralph, bedenkelijke ontwikkelingen.
De les die webwinkeliers nu leren is: wat je ook doet, schrijf jezelf nooit in als postorderaar of webwinkel. Ook in de statuten van je BV: geen detailhandel. Je bent een logistiek bedrijf.
Is ook nuttig trouwens om te ontkomen aan de factuur voor de geweldige 'dienstverlening' van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel ;-)
@martin, je inschrijven als logistiek bedrijf ga je niet mee wegkomen. waar vind nu daadwerkelijk het tot stand komen en verwerken van de betaling plaats. 1. overdracht van het artikel bij de klant voor de deur. 2. betaling wordt verwerkt bij de bank/psp 3. tot stand komen van de order vind plaats of bij klant thuis op zijn pc. of in het data center. dat dit vonnis niet overeind blijft lijkt mij logisch. zoals al eerder aangegeven is het doel van een bestemmingsplan in dit geval overlast en ongewenste activiteiten. een magazijn runnen met een computer met order data veroorzaakt niemand overlast en is niet ongewenst. een afhaal balie ook niet maar een winkel met aanloop in een kantoor pand of hal wel. daar is de omgeving niet op ingericht. een industrie terein vol met consumenten wordt niemand blij van.
Ben razend benieuwd hoe dit een vervolg gaat krijgen, ik ben zelf een ondernemingsplan aan het schrijven voor een zelfde soort bedrijf, in directe omgeving van schijndel.
Ben benieuwd wat hieruit voort zal komen.
@Angelo: we blijven graag op de hoogte.