Twinkle | Digital Commerce

Amazon stopt met wijnverkoop

2017-05-27
460360
  • 1:13

Amazon is gestopt met de verkoop van wijn. Hoewel het bedrijf zijn besluit niet heeft gemotiveerd aan de samenwerkende wijnboeren, lijken logistieke hindernissen het achterliggende probleem.

Amazon startte een jaar geleden met de online-wijnverkoop. Aan de basis hiervan lag een deal met de Napa Valley Vintners Association, die ruim driehonderd wijngaarden uit Californië vertegenwoordigt.

'Zeer moeilijke keuze'
Die wijnboeren heeft Amazon in een e-mail laten weten de online-wijnverkoop te staken. In de mail schrijft een accountmanager onder meer: ‘Dit was een zeer moeilijke keuze voor ons. Het spijt me dat we er niet in slagen de visie te realiseren die we samen hadden ontwikkeld.’

Het eind aan het samenwerkingsverband zou volgens de Wall Street Journal kunnen zijn ingegeven door financiële moeilijkheden bij logistieke partner New Vine Logistics. Afgelopen zomer legde het bedrijf de activiteiten daarom tijdelijk stil.

Juridisch web
Daarnaast raakte Amazon verstrikt in een juridisch web; Online-wijnverkoop is toegestaan in 35 Amerikaanse staten, maar de maximale toegestane hoeveelheden en voorgeschreven aflevermethoden lopen sterk uiteen. Zo schrijven sommige staten voor dat de online-bestelling in een fysieke winkel moet worden opgehaald.

SlijtersUnie
In ons land zijn de regels over online-wijnverkoop onderwerp van discussie. De Koninklijke SlijtersUnie deed afgelopen zomer haar beklag bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), maar die zag geen reden om de wijnwebverkoop aan banden te leggen. De SlijterUnie stelde vervolgens dat de leeftijdscontrole bij online-wijnverkoop niet uitgevoerd zou kunnen worden.

In een blog-posting op deze site reageerde Ralph Michels van online-platform EasyWineShopper op die stellingname.