Twinkle | Digital Commerce

EBay en de belofte van X.commerce

2017-05-27
351350
  • 2:00

EBay heeft afgelopen najaar in San Francisco X.commerce gelanceerd. Het is een open source platform, waarin Magento de spil kan worden genoemd. Maar X.commerce is ook gekoppeld aan de software van GSI Commerce, net als Magento overgenomen door eBay.

Verder zijn er - onder meer - connecties met de marktplaats van eBay, met betaaldochter PayPal en met andere overnameprooien Milo, Where en RedLaser.

Tekst: Arjan van Oosterhout

Je zou kunnen zeggen dat eBay zo’n beetje alle activiteiten die het in huis heeft samenbrengt in een virtuele kast. Webwinkeliers kunnen uit die kast pakken wat van hun gading is, bijvoorbeeld de betaalmogelijkheden van PayPal, de mobiele scanfunctionaliteit van RedLaser of de actuele voorraadinformatie die Milo mogelijk maakt. Ook kunnen merchants makkelijker dan voorheen hun producten te koop zetten op eBay.

Aanhaken
Om van de planken in de kast te kunnen pakken, moeten online verkopers gebruikmaken van Magento (Magento Go, Magento Community of Magento Enterprise) of van GSI Commerce, dat de software leverde voor veel grote Amerikaanse online retailers. Zowel Magento als GSI Commerce kwam dit jaar in handen van eBay, dat aangeeft dat ook andere shopsystemen kunnen aanhaken bij X.commerce. Maar de vraag is in hoeverre die op dat aanbod in zullen gaan. Adobe en Omniture hebben al wel applicaties voor X.commerce gedemonstreerd.

Social commerce
Al ongeveer een miljoen externe ontwikkelaars hebben bijgedragen aan nieuwe functionaliteiten van onder meer eBay, PayPal en Magento. Bij de lancering van X.commerce moedige eBay de community van ontwikkelaars aan als ware entrepreneurs gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden tot kruisbestuiving. De integratie van Facebook’s Open Graph in X.commerce geldt als uitnodiging om nieuwe applicaties te ontwikkelen op het gebied van social commerce.

Hulp van buiten
John Donahoe, de CEO van eBay, zei bij de lancering van X.commerce dat de manier waarop consumenten winkelen en betalen in de komende drie jaar meer zal veranderen dan in de afgelopen vijftien jaar. Nauwe volgers van de ontwikkelingen tekenen aan dat eBay vooral nog een aankondiging heeft gedaan; de precieze voordelen van X.commerce moeten in de praktijk nog blijken. Wel wordt over de hele linie toegejuicht dat eBay de hulp van buiten inschakelt voor verbeteringen aan de software. Zo blogt Chris Dawson bijvoorbeeld op Tamebay.com: ‘Ze hebben erkend dat externe ontwikkelaars samen veel creatiever en vindingrijker zijn en dat ze meer tijd hebben om e-commerce applicaties te ontwikkelen dan eBay ooit zelf zou kunnen.’

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 10-2011.