Twinkle | Digital Commerce

Beslist.nl wint rechtszaak van Outletplanet.nl

2017-05-27
667183
  • 1:43

Beslist.nl heeft de juridische strijd tegen Outletplanet.nl gewonnen. De vergelijkingssite stuurde over april vorig jaar een ongewoon hoge factuur naar de online retailer. Maar Outletplanet.nl heeft niet hard kunnen maken dat te veel of te dure clicks in rekening zijn gebracht.

Beslist.nl liet in juli beslag leggen op gelden van Outletplanet.nl, omdat de online retailer weigerde een factuur te betalen. Dat deed Outletplanet.nl volgens directeur Henk Looms omdat de vergelijker ongeveer drie keer zoveel in rekening had gebracht als in een normale maand. Daar stond geen noemenswaardige omzetverhoging voor Outletplanet.nl tegenover.

Clicks en clicktarieven
De rechtbank in Almelo deed vorige week uitspraak in de zaak. Het vonnis is eerder vanmiddag openbaar gemaakt. Daarin valt onder meer te lezen: ‘Dat de factuur afwijkt ten opzichte van voorgaande maanden moge zo zijn, maar dwingt ook niet tot de noodzaak dat de factuur van april 2011 daarmee onjuist zou zijn. Naar het oordeel van de rechtbank heeft OUTLET om die reden onvoldoende gemotiveerd betwist dat het aantal clicks niet in die mate heeft of kan hebben plaatsgevonden en de factuur om die reden te hoog en dus onjuist is.’

De rechtbank oordeelde verder dat Beslist.nl niet te veel heeft gevraagd voor de clicks naar Outletplanet.nl. In plaats van een vast tarief van 15 eurocent was er immers sprake van een flexibel tarief, dat in april op ruim 18 eurocent lag.

Outletplanet.nl moet de factuur, de rente daarover en de proceskosten betalen. Alleen een vordering van Beslist.nl tot betaling van de buitengerechtelijke kosten door Outletplanet.nl werd afgewezen.

Reacties van partijen
Kees Verpalen, algemeen directeur van Beslist.nl, had niet anders verwacht dat dat de vergelijker de zaak zou winnen: 'Outletplanet.nl heeft de publiciteit gezocht met deze zaak, maar nu blijkt dat ze geen gelijk hadden. Ik vind het overigens vreemd dat Outletplanet.nl zo lang klant is gebleven als ze zo ontevreden waren. Wij werken met een opzegtermijn van 1 dag.'

Looms laat vanuit het buitenland weten het vonnis nog goed te willen bestuderen. Hij beraadt zich nog op eventuele vervolgstappen.