Twinkle | Digital Commerce

Europese Commissie start onderzoek naar European Payment Council

2017-11-11
180101
  • 1:26

De Europese Commissie heeft een mededingingsonderzoek aangekondigd naar de praktijken van de European Payments Council (EPC). Dit orgaan, dat betaalstandaarden helpt te ontwikkelen namens de Europese bankindustrie, houdt mogelijk niet-bancaire nieuwkomers buiten de deur.

De Europese Commissie schrijft vandaag dat ze een klacht heeft ontvangen over de praktijken van de EPC, die zal worden meegenomen in het onderzoek. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie zegt in de verklaring de zaak hoog op te nemen, maar nog geen definitief bewijs te hebben dat de EPC mededingingsregels heeft overtreden.

Staandaarden voor e-payments
De EPC streeft naar een pan-Europese betaalmarkt volgens de voorwaarden van het project Single European Payment Area (SEPA). De Europese Commissie heeft deze zelfregulering omarmd. SEPA is cruciaal voor klanten, fabrikanten en retailers om ten volle te profiteren van de interne markt, beredeneert de commissie. ‘In beginsel’ verwelkomt zij ook de ontwikkeling van standaarden voor e-payments.

Webwinkeliers en webshoppers duurder uit
Maar de Europese Commissie vraagt zich nu af of EPC deze ontwikkeling niet zelf afremt, bijvoorbeeld door afwijzend te staan tegenover nieuwe standaarden die niet zijn gekoppeld aan banken. Beperking van de mededinging kan ertoe leiden dat betaaltarieven voor webwinkeliers en daarmee de prijzen voor webshoppers hoger uitvallen dan nodig.

Standaarden
Joaquín Almunia, Europees commissaris van mededinging laat weten: ‘In beginsel stimuleren standaarden de interoperabiliteit en de concurrente, maar we moeten ons ervan verzekeren dat het standaardisatieproces de kansen voor niet-participanten niet onnodig beperkt.’

Geen deadline
Er is geen deadline gesteld voor het onderzoek. De duur hangt volgens de Europese Commissie af van een aantal 'substantiële en procedurele factoren'.

NB: tientallen banken uit verschillende lidstaten, verzameld in EBA Clearing, starten volgend jaar een proef met de 'pan-Europese iDeal' MyBank.