Twinkle | Digital Commerce

Update 1: Eerste inkoop voor Babytas.nl

2017-05-27
180101
  • 2:49

De komende twaalf maanden laten 360 E-commerce en Babytas.nl u meekijken bij de start van de nieuwe webshop Babytas.nl. Iedere maand vertellen zij u precies hoe de zaken ervoor staan. Deze maand update 1: De eerste inkoop voor Babytas.nl.

We gaan op zoek naar een leverancier voor Babytas.nl. Spannend, want veel groothandels worden dagelijks benaderd door starters die hun producten willen aanbieden in hun webshop. Het gevolg is dat de leveranciers door het overschot aan webshops de voorwaarden minder interessant maken. Sommige groothandels wijzen je zelfs direct de deur.

Het inkooptraject wordt vaak onderschat door mensen die willen starten met een webshop. De babymarkt is op internet een overspannen markt, dus we bereiden ons voor op het ergste.

Leveranciers kiezen
We willen een paar goede leveranciers selecteren. Daarom doen we een klein marktonderzoek onder de verschillende babyshops. We kijken naar de breedte van hun tassenassortiment en de merken die ze aanbieden. Op basis van die informatie maken we een lijst van mogelijke groothandels.

Uiteindelijk kiezen we vijf leveranciers van wie we de producten gaan aanbieden. Meer leveranciers is financieel niet haalbaar, want we willen alle babytassen uit voorraad leveren. En een voorraad kost geld, veel geld! Geld waarover je een tijdje niet kunt beschikken. We moeten dus kritisch zijn.

Het eerste contact
Alle benaderde leveranciers behandelen ons netjes. Soms merken we wel dat ze wat terughoudend zijn met het leveren aan webshops. Bij een aantal groothandels moeten we eerst een vragenformulier invullen, maar van iedereen krijgen we vrijwel direct de gegevens waarmee we kunnen bestellen.

Assortiment bepalen
Nu wordt het moeilijk. We moeten bepalen welke tassen we straks gaan aanbieden. Na lang wikken en wegen zijn we tot een selectie van 53 babytassen gekomen. De uitdaging: met beperkte middelen en leveranciers toch met een breed en gevarieerd assortiment komen. Dat is gelukt. We hebben strakke, zwarte leren babytassen, maar ook kleurige en chique tassen. Er is zo veel aanbod vanuit de leveranciers dat we niet kunnen wachten om ons assortiment uit te breiden met nieuwe modellen.

Inkoopvoorwaarden
De inkoopvoorwaarden verschillen veel van elkaar. Bij de ene groothandel moeten we minimaal vier tassen bestellen, bij de ander minimaal twaalf tassen. Ook verschilt het wanneer de bestelling gratis wordt geleverd. Onze eerste bestelling: 53 soorten prachtige babytassen, kosten: ruim 6000 euro.

Alles is binnen… En nu?
Alle babytassen zijn binnen. Foto’s en teksten voor de webshop, dat is de volgende stap. We willen alle producten laten fotograferen. De foto’s moeten van uitstekende kwaliteit zijn, dat komt de verkoop van onze babytassen ten goede.

Helaas blijkt ons plan niet zo eenvoudig als gedacht. De tassen komen binnen in het distributiecentrum van de fulfilmentpartner van 360 E-commerce. Het is te duur en te omslachtig om alle tassen heen en weer te sturen voor de foto’s. Die laten we dus op een later tijdstip maken.

We richten ons op het schrijven van productteksten. We willen goed gevonden worden door zoekmachines en dus schrijven we onze eigen unieke teksten met de juiste zoekwoorden. Hier gaat veel tijd in zitten. Gelukkig kunnen Patrik en Irene zelf goede teksten schrijven.

De volgende stap
Op dit moment zijn we druk bezig met de webshop zelf. Nu wordt het helemaal leuk! We krijgen een eerste indruk van hoe de shop eruit komt te zien. Ook werken we aan een strategie voor een optimale conversie. We krijgen te maken met verschillende smaken en moeten de balans vinden tussen smaak en conversiegerichtheid.

Benieuwd hoe het verder gaat? Lees volgende maand een nieuw artikel over Babytas.nl.