Twinkle | Digital Commerce

valt-er-nog-wat-te-beoordelen

2017-05-26
400309
  • 2:24

Voor de culinaire genieter is behalve de Michelingids, ook een site als Iens al jaren van belang. De vakantieganger durft geen hotelkamer meer te boeken zonder even naar Zoover te gaan. Webshops verbeteren hun conversie door hun klanten te laten reviewen via Kiyoh, The Feedback Company en eKomi. Beslist , Kieskeurig en Vergelijk.nl leggen steeds meer nadruk op beoordeling, en wat minder op de prijs alleen.

De verkoper van de dienst of service is bij de beoordelingsite gebaat omdat goede reviews leiden tot nieuwe bezoekers en/of een hogere conversie. De consument is bij de review sites gebaat omdat hij of zij kan zien wat anderen van een webwinkel, product, hotel of merk vond. En de reviewsite zelf heeft een bestaansrecht, een business model volledig gericht op iets dat twintig jaar geleden alleen op kleine schaal in gedrukte boekjes of een enkele krantenpagina plaats vond.

Uitgekauwd?
Inmiddels al lang al niet meer zo vernieuwend? Een uitgekauwde markt die verdeeld is en geen interessante markt om nog in te beginnen? Tja, dat vraag ik me af!

Ten eerste is er vrijwel van alles te beoordelen en zijn er consumenten die meer vertrouwen hebben in een gespecialiseerde beoordelingssite dan in een algemene. Nee, natuurlijk niet álle consumenten, maar toch echt een aantal. Dus er zijn vast wel niches waar een enthousiaste ondernemer een nieuwe startup op kan bouwen.

Daarnaast zijn er honderden voorbeelden van beoordelingssites die succesvol zijn in het buitenland, maar nog niet of nauwelijks in Nederland bestaan. Zelfs in de meest voor de hand liggende branches, zoals bijvoorbeeld Apps die je op je telefoon gebruikt. 

App review site
Sander Rueck en Stefan Bakker vonden dat er wel heel veel apps zijn waar geen Nederlandse reviews voor zijn geschreven en begonnen dus een app review site. Ongetwijfeld zijn ze ook geïnspireerd door de tientallen Engelstalige sites op dit gebied, maar dat maakt het niet veel minder interessant.

Waarom? Bijna iedereen heeft de top 10 apps van de Apple of de Android appstore wel op de telefoon, maar er zijn nog zoveel andere leuke apps die nooit opvallen. Daarmee is een onafhankelijke review site gericht op Nederland niet alleen interessant voor de consument die nieuwe dingen ontdekt, maar ook voor uitgevers van nog onbekende apps. Daar moet wel ergens een euro'tje aan te verdienen zijn!

Er zijn vast nog wel een paar specifieke producten, diensten of zaken die te vergelijken zijn en waar nog geen specifieke site voor bestaat. Van hondentrimsalon tot squashbaan.

Reviews over aspecten
Maar als je je wilt onderscheiden met je beoordelingssite dan kan je je natuurlijk ook richten op een bepaald aspect van de beoordeling. Niet alleen op de bekende prijs of klantenservice maar bijvoorbeeld  op het gebied van duurzaamheid. fairness of mate van ecologisch verantwoord zijn. Dat doet Rankabrand. Op deze non-profit site worden merken, winkels en websites beoordeeld op de mate van fairness, transparantie en ook hoe 'groen ze zijn'.

Kortom, er valt nog heel wat te beoordelen. Niet alleen verschillende niches, maar ook verschillende kenmerken. Ik ben benieuwd welke gekke beoordelingssites er naar aanleiding van deze blog gaan ontstaan!