Twinkle | Digital Commerce

De Thuisapotheek wint slag in strijd tegen apothekers

2017-11-11
180101
  • 1:33

Apothekerskoepel KNMP heeft in een zaak tegen De Thuisapotheek bakzeil gehaald bij de Reclame Code Commissie. De Thuisapotheek mag onder meer stellen dat het bedrijf 'als geen ander' ervaring heeft met chronisch zieken. Beroep staat nog open voor KNMP.

De apothekerskoepel vroeg de Reclame Code Commissie (RCC) zich onder meer uit te spreken over de volgende claim van De Thuisapotheek, dat landelijk medicijnen op herhaalrecept bezorgt: ‘Omdat wij alleen medicijnen verstrekken aan mensen met een chronische aandoening, kennen wij als geen ander de medicijnen die daarbij horen én we weten welke bijwerkingen er kunnen zijn.’

‘Gespecialiseerde deskundigheid’
Volgens de RCC mag De Thuisapotheek de claim leggen, omdat die ‘moet worden beschouwd als een mededeling betreffende de gespecialiseerde deskundigheid van De Thuisapotheek dankzij de ervaring die bestaat met medicijnen voor chronisch zieken, en zal de mededeling door de gemiddelde consument ook als zodanig worden opgevat.’

Gratis bezorging
Volgens de RCC mag De Thuisapotheek in advertenties ook stellen dat het medicijnen kosteloos bezorgt, omdat de medicijnbezorger ‘voldoende aannemelijk’ heeft gemaakt dat gratis bezorging op elk Nederlands adres aan ingeschreven patiënten plaatsvindt. De commissie toonde zich ongevoelig voor KNMP’s argument dat sprake is van misleiding, omdat bezorging is opgenomen in het apotheektarief en in die zin dus nooit apart in rekening wordt gebracht.

Aangetekend moet worden dat  KNMP nog tot 31 maart beroep aan kan tekenen tegen de uitspraak, aldus de RCC desgevraagd.

Lastercampagne
KNMP en De Thuisapotheek zitten elkaar al langer in de weg. Vorige maand diende De Thuisapotheek een klacht in bij de NMa, omdat de apothekerskoepel een lastercampagne tegen het bedrijf zou voeren. KNMP zegt op zijn beurt regelmatig klachten te ontvangen over de acquisitiemethoden die De Thuisapotheek hanteert. Ook vragen de verzamelde apothekers zich af hoe De Thuisapotheek aan medische informatie van patiënten komt.