Twinkle | Digital Commerce

ECI sluit winkels en gaat alleen online verder

2017-11-08
111104
  • 1:51

ECI stopt uiterlijk op 1 juli aanstaande met de exploitatie van zijn winkels. ‘Het huidige winkelconcept past niet meer in de nieuwe strategie van ECI Nederland. Onze toekomst ligt online’, aldus directeur Hubert de Koning in een verklaring.

De huidige omzet van ECI komt al voor ruim 60 procent van internet. Volgens De Koning ligt de focus van ECI, dat nog wel fysieke magazines uitbrengt, nu op ‘nieuwe ontwikkelingen, zoals e-books en mobiele applicaties’.

Na Bol.com de grootste in boeken
Met een webomzet van 52,6 miljoen euro in 2009 is ECI de nummer 32 in de Twinkle100. ECI, dat eind 2008 in handen kwam van de Nederlandse investeringsmaatschappjj Clearwoord, claimt na Bol.com de grootste online-boekverkoper van Nederland te zijn. ECI heeft ongeveer 400.000 leden, waar dat er in 1995 nog 1,8 miljoen waren.

Niet-leden
Anderhalf jaar geleden voerde Clearwoord enkele grote wijzigingen door bij ECI. Het verzelfstandigde de fulfilmentactiviteiten in het nieuwe bedrijf E-Ways, waarvan Koos van Santen directeur werd. ECI ging voortaan ook bestellingen van niet-leden accepteren. De boekenclub, die onder de vaste boekenprijs mag verkopen aan leden, heeft nu besloten al zijn 18 winkels te sluiten. ‘Door de groei op het internet staat de fysieke markt enorm onder druk, hetgeen betekent dat het huidige winkelconcept niet meer past in de nieuwe strategie van ECI’, aldus De Koning.

'Restyling heeft geen zin'
In een brief aan het personeel heeft ECI laten weten geen nieuwe mogelijkheden te zien in het fysieke retailkanaal: ‘Wijziging van de winkels door middel van restyling en relocatie lijkt de enige juiste oplossing maar is kostbaar en duurt enige jaren voordat dit voor alle winkels is gerealiseerd. Doorrekening op diverse manieren toont aan dat het geen zin heeft om door te gaan met de huidige wijze van winkelexploitatie.’

Ontslagvergunning
ECI heeft al een ontslagvergunning aangevraagd voor het winkelpersoneel, maar zal tot de zomer uitkijken naar nieuwe baanmogeljkheden voor zijn werknemers. De boekenclub is er niet in geslaagd met de vakbonden een sociaal plan op te stellen voor de kleine honderd getroffen medewerkers, meldt De Telegraaf. 'Het bedrijf bood te weinig', aldus een woordvoerder van FNV Bondgenoten tegen de krant. De bond zet ook vraagtekens bij nut en noodzaak van de winkelsluiting.