Twinkle | Digital Commerce

Pakkettarieven TNT Post onderwerp van discussie

2017-11-11
180101
  • 1:42

Webwinkeliers beklagen zich in De Telegraaf over de prijzen die TNT Post sinds de jaarwisseling rekent. Aangetekende zendingen naar het buitenland zouden fors duurder zijn geworden. TNT Post zegt dat de nieuwe tariefstructuur helderheid moet bieden.

‘Nieuw pakkettentarief irriteert webwinkel’, kopt De Telegraaf. De krant haalt onder meer afstandsverkoper Jos Merk aan, die de prijs voor een aangetekend pakketje naar de VS zag stijgen van 10,45 euro naar 16,15 euro. ‘Ik schrik me kapot’, laat Merk optekenen.

Bijna verdubbeling
Een andere, anonieme pakketverzender zegt jaarlijks zo’n driehonderd pakketten te versturen naar buurlanden, aangetekend en met gebruikmaking van track & trace. De prijs per pakket van 200 gram zou van 7,70 euro naar 14,30 euro zijn gestegen, bijna een verdubbeling dus. Thuiswinkel.org geeft in De Telegraaf aan dat ‘na de eerste signalen’ met leden overlegd zal worden over mogelijke stappen.

Helderheid
Hanne Kluck van TNT Post Pakketservice stelt dat de prijswijzigingen zijn geaccordeerd door de Opta en dat het gros van de webwinkeliers hetzelfde blijft betalen als voorheen. Om helderheid in de tariefstelling te verschaffen is er een scherpe grens gemaakt tussen poststukken die wel of niet door de brievenbus passen. Verder is de onderste gewichtscategorie - van 0 tot 500 gram - bij de pakketten geschrapt en opgenomen in de gewichtklasse tot 2 kilo en worden pakketen van 2 kilo of meer standaard met track & trace geleverd. Kluck: ‘Bij buitenlandse zendingen moest je eerst per se aangetekend verzenden voor track & trace. Dat hoeft nu niet meer. Wie wel aangetekend verzendt, hoeft niet nog apart te betalen voor een handtekening voor ontvangst.’

Duurder uit
Kluck ontkent niet dat sommige pakketverzenders duurder uit kunnen zijn door de nieuwe tarieven: ‘Dat geldt vooral voor webwinkeliers die pakketjes van onder de 500 gram, die net niet door de brievenbus kunnen, aangetekend naar het buitenland verzenden.’

De nieuwe zakelijke tarieven van TNT Post vind u op deze tarievenkaart (pdf) of in het meer uitgebreide tarievenboekje (pdf). Ter vergelijking het vorige tarievenboekje (pdf), dat vanaf maart 2010 dienst deed.