Twinkle | Digital Commerce

Amerika pakt namaakhandel online platforms strenger aan

2019-04-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:17

President Donald Trump is het zat dat oplichters nog steeds namaakspullen via online platforms als Amazon en Alibaba aan Amerikanen verkopen. Hij heeft dan ook aangekondigd deze praktijken harder aan te gaan pakken.

De platforms zeggen zelf nadrukkelijk beleid te voeren op het tegengaan van verkoop van namaakartikelen, en wijzen erop dat ze veel investeren om deze producten te weren. Volgens Trump is dit echter niet genoeg, hij ondertekende gisteren dan ook een presidentiële nota waarin staat dat de Homeland Security Department samen met federale instanties voor wetshandhaving binnen 210 dagen aanbevelingen moeten doen hoe de handel in namaak te stoppen. Daarnaast wordt er geanalyseerd hoe groot het probleem is en hoe effectief de huidige maatregelen zijn die de platformen zelf hanteren.

Tegenover Amerikaanse media stelt Trumps economisch adviseur Peter Navarro. ´De President heeft besloten dat het tijd is om een eind te maken aan het ´wilde westen van namaak en smokkel´. Gericht aan de desbetreffende marktplaatsen liet Navarro weten: ‘Als jullie het niet opruimen, dan doet de regering het.’

Platforms steunen initiatief

In een reactie laat Amazon weten al veel te investeren in het tegengaan van de verkoop van nepartikelen. ‘De slechte handelaren die ons platform proberen te misbruiken, weerspiegelen echter niet onze gemeenschap van eerlijke ondernemers die de overgrote meerderheid van ons verkopersgemeenschap vormen’. Alibaba stelt het initiatief te steunen en uit te kijken naar een verdere bevordering van werkrelaties met de genoemde agentschappen. ‘Evenals met onze wereldwijde branchegenoten’, aldus een woordvoerder.