Twinkle | Digital Commerce

Atos Consulting:'Ontwikkeling e-business stagneert'

2017-05-27
180101
  • 1:22

Het Nederlandse bedrijfsleven is de afgelopen jaren niet volwassener geworden op het terrein van e-business. Zonde, want over het algemeen geldt dat omzetten toenemen naarmate bedrijven verder zijn in de ontwikkeling van e-business.

Dat stelt Atos Consulting in de E-Business Maturity Benchmark 2010, die het samen met eFocus heeft gepubliceerd. In totaal deden 134 ‘topmanagers van uiteenlopende bedrijven', voornamelijk uit de netwerken van Atos Consulting en eFocus, mee aan het onderzoek. De E-Business Maturity Benchmark werd anderhalf jaar gelden voor het eerst gepubliceerd, op basis van soortgelijk onderzoek.

E-business heeft met veel meer te maken dan met online-verkoop alleen, hoewel dat voor de meeste bedrijven wel de belangrijkste doelstelling is:



Inefficiënt
Atos Consulting schrijft dat e-business nog altijd georganiseerd is in silo’s: ‘Hierdoor blijven inefficiënties bestaan en wordt het e-business potentieel niet voldoende benut.’

De onderzoekers noemen het echter positief dat organisaties e-business redelijk evenwichtig hebben vormgegeven, omdat ze op alle facetten van e-business een score behalen tussen 2,5 en 3,5 - overigens niet veel anders dan anderhalf jaar geleden:



Atos Consulting noemt twee mogelijke oorzaken voor de beperkte ontwikkeling van e-business in Nederland. Ten eerste wijst het op achterblijvende investeringen als gevolg van de recessie, ten tweede op een meer kritische blik van bedrijven. ‘De respondenten zijn kritischer geworden en beoordelen hun eigen e-business organisatie ontwikkelingen scherper’, zoals in het rapport staat. Zo bekeken valt het met die beperkte ontwikkeling juist nog wel mee misschien.

Opvragen
U kunt de complete E-business Maturity Benchmark 2010 van Atos Consulting en eFocus gratis opvragen via deze link.