Twinkle | Digital Commerce

Grootbanen en mobiele operators samen in contactloos betalen

2017-10-05
180101
  • 1:51

ABN Amro, ING, Rabobank, KPN, T- Mobile en Vodafone hebben een intentieverklaring getekend om contactloos mobiel betalen te introduceren aan de kassa, via near field communication (nfc). Ze willen een joint venture oprichten. Andere banken en mobiele providers mogen aanhaken.

Dat schrijven de initiatiefnemers in een zojuist verschenen persbericht. Ze hebben de afgelopen maanden onderzoek uitgevoerd, waarin de technische en commerciële haalbaarheid van mobiel betalen is aangetoond. Volgens de participerende bedrijven is het voor het eerst dat de grootste banken en mobiele operators in een Europees land de handen op zo’n manier ineen slaan rondom mobiel betalen.

Uniform systeem
Uit het persbericht: ‘Bij het leveren van dit soort mobiele betaaldiensten zijn veel verschillende partijen betrokken. Uit oogpunt van gebruiksgemak maar ook veiligheid is het belangrijk dat er in Nederland één uniform systeem voor mobiele transacties komt, gebaseerd op internationale standaarden. Om dit te bewerkstelligen zijn de zes bedrijven voornemens een joint venture op te richten. Alle banken, mobiele providers en andere dienstverleners kunnen uiteindelijk hun diensten via de telefoon aanbieden door aan te sluiten. '

Sim-kaart
In 2012 moet de gestandaardiseerde betaalmethode te gebruiken zijn. Consumenten kunnen dan afrekenen door hun mobiele toestel voor een terminal te houden. ‘De betaalapplicatie zelf bevindt zich op een beveiligd deel van de sim-kaart in het toestel van de gebruiker. Er wordt geen betaalinformatie over het mobiele netwerk verstuurd’, beloven de initiatiefnemers.

Chipstickers en microSD-kaarten
De belofte van mobiel betalen via near field communication werd tot op heden niet ingelost. Telefoons moeten zijn voorzien van een speciale chip om de betaalwijze mogelijk te maken. Nokia heeft aangekondigd nieuwe smartphones standaard met zo’n chip uit te gaan rusten. Het Nederlandse Payter maakte bij zijn gestaakte mobiele betaalproef in Rotterdam al gebruik van Nokia-telefoons met nfc-chip en probeerde het later met een zogenoemde chipsticker. Visa heeft recentelijk een speciale microSD-kaart ontwikkeld, die smartphone-bezitters in staat stelt contactloos te betalen.

Proximity payments
Het initiatief van de Nederlandse grootbanken en mobiele operators faciliteert betalingen in het fysieke-verkoopkanaal, te onderscheiden van methodes om mobiele aankopen (via m-commerce sites of applicaties bijvoorbeeld) af te rekenen. In een recent whitepaper over mobiel betalen in Nederland wijst OMI2 op het belang van dit onderscheid tussen respectievelijk proximity en remote payments.