Twinkle | Digital Commerce

Payter wil mobiel betalen met 'chipsticker'

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:24

Mobiel-muziekBetaalbedrijf Payter wil het betalen via de mobiele telefoon in heel Nederland invoeren. Dit wordt volgens het bedrijf mogelijk door een losse 'chipsticker' die op vrijwel elke mobiele telefoon werkt.

Tot nu toe werkte Payter alleen met een speciaal telefoontje met ingebouwde NFC-chip. NFC (Near Field Communication) maakt draadloze communicatie op enkele centimeters afstand van mobieltje naar betaalapparaten mogelijk. Maar tot nu toe zijn slechts weinig mobieltjes met deze technologie uitgerust.

Payter komt daarom met een 'tussenoplossing', schrijft Webwereld. Met een chipsticker op het mobieltje kan draadloos een gebruikersnummer naar speciaal aangepaste pinapparaten worden gestuurd. Het apparaat controleert vervolgens online in de Payter-systemen het tegoed van de klant waarna de gebruiker via mobiel internet op zijn mobieltje in een speciale Payter-applicatie kan betalen door een pincode in te toetsen.

Met deze methode zou niet alleen bij winkels kunnen worden afgerekend. Ook in parkeergarages en horecagelegenheden wordt dit een betaalmethode, aldus Carpenter.

Voor het toevoegen van Payter aan pinapparaten is het betaalbedrijf een samenwerking met PIN-leverancier CCV aangegaan. CCV is samen met Equens een van de twee bedrijven die pintransacties afhandelen in Nederland. Als winkeliers nieuwe pinapparaten kopen, krijgen ze direct Payter als betaalmethode erbij.

Volgens Brendon Carpenter van Payter zullen de chipstickers worden bij de telefoonwinkels T For Telecom en BelCompany. Het bedrijf breidt vanaf augustus uit naar de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Arnhem. Daarna volgt de landelijke uitrol.

Vertrouwen
Of de oplossing van Payter het gebruik van mobiel betalen kan stimuleren, valt nog te bezien. Eerder deze week bleek uit een internationaal onderzoek van it-bedrijf Unisys dat nog minder dan 10 procent van de consumenten vertrouwen heeft vertrouwen in de beveiligde mobiele transactie met een telecomprovider of webwinkel.