Twinkle | Digital Commerce

Wijnand Jongen: ’31 oktober heilige deadline certificering’

2017-09-06
180101
  • 1:30

Thuiswinkel.org heeft het duizendste certificaat van het Thuiswinkel Waarborg uitgereikt aan Greetz.nl. Ongeveer honderdvijftig leden van de branchevereniging zijn tijdelijk geschorst. Zij hebben nog tot eind oktober de tijd om aan de certificeringsregels voldoen.

Dat zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. De branchevereniging stelde certificering anderhalf jaar geleden verplicht voor zijn leden. Uitvoerder ICTRecht controleert ze jaarlijks op de naleving van algemene voorwaarden zoals vastgesteld met de Consumentenbond. Daarnaast ziet Thuiswinkel.org met de certificering toe op de naleving van relevante wet-  en regelgeving en gedragsregels. Alleen gecertificeerde leden van Thuiswinkel.org mogen het keurmerk Thuiswinkel Waarborg voeren.

Waarbog van de site
De aanmeldingen voor de certificering - webwinkeliers moesten vragenlijsten invullen en toesturen - kwamen aanvankelijk maar mondjesmaa binnen, waarop Thuiswinkel.org de deadline verschoof van 31 december 2009 tot 31 maart 2010. Op die datum hadden achthonderd webwinkeliers een certificaat op zak. Zo’n driehonderd leden werden tijdelijk geschorst en moesten het Thuiswinkel Waarborg van hun site halen.

Royement
De groep niet gecertificeerde leden is inmiddels gehalveerd. Royement volgt als ze op 31 oktober aanstaande nog niet aan alle gestelde regels voldoen. 'Dat is de heilige deadline', zegt Jongen. Ondertussen is er overigens al een groep leden die voor de tweede keer door de molen is gehaald en is ‘gehercertificeerd’.

Puinhoop
Jongen is er trots op dat inmiddels duizend webwinkliers het certificaat op zak hebben: ‘Waar het tot enkele jaren geleden nog een puinhoop was op het gebied van algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden, werken nu duizend webwinkeliers naar de regels die we samen met de Consumentenbond hebben opgesteld, en in lijn met de wet. Dat is niet niks.'

Video
Thuiswinkel.org schoot een video van de overhandiging van het duizendste certificaat aan Greetz.nl. Die kunt u bekijken op de site van de branchevereniging.