Twinkle | Digital Commerce

Goedkope krachten in het buitenland

2017-05-26
180101
  • 1:45

Het klinkt zo verleidelijk. Voor 20 dollar heb je in het buitenland een fulltime programmeur. In Nederland is dat minstens vier keer zo duur. Ik ben ook aan dat avontuur begonnen en heb werk uitbesteed bij een bureau in Buenos Aires.

Het opstarten ging langzamer dan in Nederland, maar ik was enthousiast. Wij hadden Fabricio toegewezen gekregen. Een slimme en sympathieke Argentijn die goed Engels kon. Ook de uren waren gunstig. Hij begon om zo’n 14:00 uur Nederlandse tijd. Bijna elke ochtend konden we in Nederland de veranderingen van hem zien. En na een tijdje begon het lekker te lopen. Dit was ideaal. Helaas werden we plots uit deze droom wakker geschud met de mededeling dat Fabricio wegging. We waren toen ongeveer tien maanden bezig. Ik baalde; dit is weggegooid geld geweest. Moest ik nu weer maanden een nieuwe programmeur gaan inwerken met het risico dat die ook weggaat? Eigenlijk wilde ik gewoon door met Fabricio.

Toen Fabricio twee weken weg was, heb ik hem gebeld en een open gesprek gehad. Waarom was hij weggegaan? Daar waren twee redenen voor: de lange reistijd en het salaris. Van de 20 dollar die ik aan het bureau betaalde, kreeg hij er 4. Dus zo’n 80 procent overheadkosten. Ik heb hem voorgesteld of hij toen niet vanaf huis voor mij zou willen werken voor het drievoudige salaris, dus zo’n 12 dollar. Dit is inmiddels zo’n twee jaar geleden, sindsdien werken we geweldig samen. Fabricio heeft andere Argentijnen gezocht (kreeg hiervoor een bonus) en inmiddels hebben we zes Argentijnen fulltime voor ons werken. Ze werken allemaal vanaf huis en iedereen krijgt direct door ons betaald, zonder tussenschakels.

Onlangs ben ik nog naar Buenos Aires geweest. Ik bezoek hen regelmatig en geniet daarvan. Het is een heerlijke stad. Dit keer hebben we pijl en boog geschoten omdat Mijnwinkel.nl tien jaar bestaat. Beter dan tangodansen, dat zal mij als houterige Nederlander niet snel lukken.

Durk Jan de Bruin is oprichter van Startpagina.nl en directeur van Mijnwinkel.nl.

Deze posting verscheen eerder als column in Twinkle 7-2010.