Twinkle | Digital Commerce

Wat doet u met webanalytics, Drogisterij.net?

2017-05-26
180101
  • 1:53

Met webanalytics zijn prachtige rapporten te maken. Maar data verzamelen alleen draagt niet bij aan de conversie. De serie ‘Wat dóet u met webanalytics?’ gaat over de verbeteringen die e-commerce organisaties realiseren dankzij de statistieken. Deze keer: Drogisterij.net.

Tekst: Mark Verduyn

Drogisterij.net bestaat ruim tien jaar en heeft meer dan achttienduizend producten op voorraad. In 2009 realiseerde de webwinkel een omzet van 6 miljoen euro. Naast Google Analytics is het cms een bron voor webanalyse. Marketingmanager Remy Da Thesta: ‘Google Analytics gebruiken we vooral voor de analyses van bezoekersgedrag en verkeersbronnen. Het eigen cms voor e-commerce en conversiegegevens.’ Buiten de marketingafdeling maakt de afdeling in- en verkoop gebruik van de verzamelde data.

De analyse
Drogisterij.net heeft het afgelopen jaar de focus gelegd op het analyseren van zoekopdrachten. ‘We proberen erachter te komen naar welke producten mensen op zoek zijn. Deels analyseren we daarvoor de interne zoekopdrachten. Daarnaast monitoren we zoektrends die relevant zijn voor onze webwinkel’, zegt Da Thesta. Een goed voorbeeld is het fitnessprogramma Zumba dat is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans. ‘Uit de zoekwoordenanalyse bleek dit product populair. Daarom hebben we het Zumba-pakket toegevoegd aan ons assortiment. Sindsdien is het één van de bestverkopende producten.’ Ook de populaire Footner Socks - sokken tegen eelt en hielkloven - zijn dankzij de zoekwoordenanalyse toegevoegd aan het assortiment en zijn volgens Da Thesta tevens een hardloper.

De verbeteringen
Drogisterij.net kent een uitgebreide navigatie op categorie en merk, die vervolgens is te verfijnen. Da Thesta heeft de gebruikte termen in de navigatie tegen het licht gehouden. ‘De vraag daarbij was of de term in de navigatie ook de term is waarop mensen zoeken in zoekmachines. Zo is een navigatieterm als “gelaat” vervangen door “gezichtsverzorging”, omdat daarop veel meer wordt gezocht. Door deze aanpassingen trekt Drogisterij.net enkele procenten meer verkeer uit de organische zoekopdrachten. Met een gelijkblijvend conversiepercentage levert dat dus extra omzet op.’

 De lessen
‘Je moet mensen niet pushen om een bepaald product te kopen’, weet Da Thesta. ‘Je kunt zelf een goed idee hebben om je assortiment uit te breiden. Dat blijkt dan toch niet zo te zijn. Het is veel beter om te kijken wat er gebeurt in de markt. En daarop je assortiment aan te passen. Drogisterij.net past deze strategie tegenwoordig structureel toe.’