Twinkle | Digital Commerce

Alibaba.com wint aan populariteit buiten China

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:40

Alibaba.com, dat dienst doet als inkoopkanaal voor onder andere webwinkeliers, boekte afgelopen jaar 29 procent meer omzet dan in 2008. Vooral de internationale marktplaats, die naast de Chinese bestaat, zag het aantal gebruikers flink toenemen.

Dat maakte Alibaba.com vandaag bekend. Tegenover de omzettoename staat overigens een nettowinstdaling van 12 procent, zo blijkt uit de cijfers.

Kleinere en middelgrote retailers, leveranciers en distributeurs kunnen op Alibaba.com terecht ('Global trade starts here') om producten in te kopen van voornamelijk Aziatische fabrikanten. Die kunnen ze later zelf doorverkopen aan de consument, bijvoorbeeld in een webwinkel.

Nederlandse markt
Afgelopen jaar heeft Alibaba.com veel investeringen gedaan om voet aan de grond te krijgen buiten de Chinese landsgrenzen. Zo opende het bedrijf precies een jaar geleden een kantoor in Engeland, van waaruit Maggi Choo probeert de EMEA-regio voor Alibaba.com te winnen. Over de plannen met Nederland zei Choo afgelopen oktober tegen Twinkle: ‘De Nederlandse markt heeft zeker onze aandacht, omdat Holland geldt als trade hub en omdat mensen er goed Engels spreken. Met display campagnes bedrijven we wel wat online-marketing in Nederland, maar de aandacht gaat toch vooral uit naar de Britse markt en in minder mate naar Duitsland.’

11,6 miljoen internationale gebruikers
De inspanningen van Alibaba.com hebben hun uitwerking niet gemist: het aantal geregistreerde gebruikers van de internationale marktplaats steeg in een jaar tijd met 46,3 procent tot 11,6 miljoen. Daarbij groeide het aantal storefronts met 45 procent tot 1,4 miljoen. Ter vergelijking: de Chinese marktplaats telt inmiddels 47,7 miljoen gebruikers en 5,4 miljoen virtuele winkelpuien.

Betalende gebruikers
Toch brengt de internationale marktplaats het meeste geld in het laatje: 256 miljoen euro, versus 116 miljoen euro voor de Chinese site. Het aantal betalende gebruikers (lees: verkopers met een bepaalde bijzondere status) van heel Alibaba.com nam met 42,4 procent toe tot 615 miljoen mensen.

Alibaba.com is onderdeel van de Alibaba Group, waartoe ook veilingsite Taobao behoort. Via die consumentensite werd in de eerste helft van 2009 alleen al voor 8 miljard euro aan goederen verhandeld.