Twinkle | Digital Commerce

YouTube gaat video's verhuren

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:28

YouTube begint vandaag met de verhuur van vijf video’s, die voor 3,99 dollar 48 uur kunnen worden bekeken. Google boort een potentiële nieuwe inkomstenbron voor zijn videosite aan en komt in het vaarwater van onder meer Netflix, Apple en Amazon.

Google heeft aangekondigd dat het in eerste instantie gaat om een experiment, met vijf films die zijn gelieerd aan het Sundance Film festival in Utah. Zowel het festival als de videoverhuur op YouTube stoppen op 31 januari, maar Google heeft al aangekondigd vervolgens ‘een kleine collectie huurvideo’s van andere Amerikaanse partners’ aan te bieden. De video’s die dan worden verhuurd, komen volgens Google uit verschillende hoeken, waaronder in ieder geval de medische en onderwijswereld.

Google Checkout
Hoe de inkomsten van de filmverhuur met makers en maatschappijen worden gedeeld, maakte Google niet bekend. Kijkers kunnen betalen via Google Checkout, de eigen betaaldienst van de internetreus. De trailers van de films die later vandaag in de verhuur gaan, zijn hier te bekijken.

Tegenstrever
Google gaat vanaf vandaag voorzichtig concurreren met grote videoverhuursites als Netflix en Blockbuster. Ook Apples iTunes, waar video’s kunnen worden gedownload, krijgt er een tegenstrever bij, net als Amazon. De webwinkel startte anderhalf jaar geleden met zijn dienst Video On Demand.

Geld verdienen
Google heeft lang moeite gehad geld te verdienen aan YouTube, dat in 2006 voor 1,65 miljard dollar werd overgenomen. De site genereert inmiddels inkomsten door advertenties rond en in de video’s en door de kanalen die bedrijven kunnen beginnen. Volgens analisten zal YouTube ergens dit jaar geld gaan opleveren.

Google maakt gisteren overigens goede kwartaalcijfers bekend: het bedrijf boekte 17 procent omzetgroei en vijf keer zoveel winst als in het vierde kwartaal van 2008.