Twinkle | Digital Commerce

Vakantiekaart.nl hekelt ‘intimidatie’ touroperators

2017-05-27
170130
  • 1:14

Vakantiekaart.nl pikt het niet dat aangesloten reisbureaus door touroperators worden geïntimideerd. De site, die standaard 5 procent korting biedt op boekingen, overweegt juridische stappen tegen onder meer Vacansoleil. Dat schrijft Reisrevue.

Volgens directeur Jan van der Tempel zijn de achttien reisagenten die Vakantiekaart.nl voeden steeds vaker slachtoffer van intimidatie door touroperators. Die zouden de bureaus sancties opleggen en dreigen met afsluiting.

Corendon
Touroperators als Vacancesoleil en Corendon, beide ook exploitant van reisbureaus, keren zich tegen het gedrag van retailpartners die hun reizen tegen korting aanprijzen op Vakantiekaart.nl. Zo ontstond de situatie dat reizen van Corendon op Vakantiekaart.nl 5 procent goedkoper zijn dan op Corendon.nl.

Verkoopcommissie
De achttien reisbureaus die Vakantiekaart.nl voeden, nemen genoegen met een veel lagere verkoopcommissie als een reis via die site wordt verkocht. Probleem voor bedrijven als Corendon is dat ze niet weten welke van hun retailpartners zaken doen met Vakantiekaart.nl. Corendon-directeur Atilay Uslu liet aan Twinkle weten dat hij het van één bureau wel wist, waarna de verkoopcommissie naar beneden werd bijgesteld. Uslu: ‘Blijkbaar kan het dan alsnog uit.’

‘Helemaal klaar mee’
Van der Tempel keert zich tegen dergelijke sancties en heeft een advocaat in de arm genomen. Tegen Reisrevue zegt hij: ‘We pakken onder andere Vacansoleil aan. Onze agenten zijn er helemaal klaar mee. Desnoods gaan we forceren dat de reisbranche zich aan de wet houdt. Verkoopkorting mag immers niet verboden worden. Touroperators kunnen reisbureaus nu eenmaal niet beperken in hun zelfstandige retail- en prijsbeleid.’