Twinkle | Digital Commerce

Europese banken nog niet in de rij voor iDeal

2017-11-11
170131
  • 2:52

Nog altijd hebben zich geen Europese banken gemeld voor de adoptie van iDeal. Erik Tak van Currence: ‘De noodzaak van een veilige oplossing voor e-payments staat internationaal nu wel hoger op de agenda.’

Currence lanceerde begin dit jaar een nieuwe versie van iDeal, die ‘SEPA-compliant is’ en helemaal is ingericht voor internationaal gebruik. De beheerer ging er mee de boer op, maar dat leverde in de eerste maanden geen partnerships op, bleek in mei.

In de startblokken
Gisteren, tijdens het Internationaal Payment Platform in Soestduinen, moest iDeal-manager Erik Tak erkennen dat er een half jaar later nog geen deals zijn gesloten: ‘Er zijn zeker communities van banken geïnteresseerd, maar tot overeenkomsten heeft dat nog niet geleid. Ik verwacht dat er vanaf maart een hoop gaat gebeuren. Wij staan in ieder geval in de startblokken.’

Tussenoplossing
Binnen het International Council of Payment Network Operators(ICPNO), dat mede is opgericht door iDeal, werken aanbieders van soortgelijke betaalmethodes aan het synchroniseren van hun systemen. Banken kunnen zich bij een van deze partijen aansluiten, waarmee ze toegang krijgen tot een grensoverschrijdende betaalmodule die ze niet zelf hoeven te bouwen. ‘Een dekkende deken, met niet té veel lapjes’, noemt Tak deze tussenoplossing, noodzakelijk tot één uniform e-payment systeem voor alle Europese landen realiteit is.

Prioriteiten
Currence vindt dat de dominante European Payment Counsil (EPC) te veel nadruk legt op de interoperabiliteit van de beschikbare systemen en te weinig doet om financiële instellingen te mobiliseren. Tak: ‘Dat laatste is nodig, want veel banken voelen de urgentie niet, omdat het niet verplicht is te participeren. Zeker in crisistijd leggen ze hun prioriteiten anders. Dit heeft de Nederlandse community ook aangekaart binnen de EPC.’

Payment Network
Haast is geboden door de komst van zogenoemde overlay betaaldiensten als die van Payment Network. In Duitsland heeft dat bedrijf met Sofortüberweisung een geduchte concurrent opgebouwd voor Giropay, de ‘Duitse iDeal’. Bovendien kunnen merchants op deze manier eenvoudig transacties verwerken van over de grens.

In Nederlands is er veel verzet tegen de ‘parasitaire’ manier waarop Payment Network te werk gaat, zoals Gijs Boudewijn van de Nederlandsche Vereniging van Banken gister aangaf. De betaalmethode, in Nederland aangeboden onder de naam Directebanking, legt als het ware een schil over iDeal, maar werkt verder hetzelfde. Webshoppers worden zo verleid hun bangegevens achter te laten buiten de vertrouwde omgeving van de eigen bank. De ‘extreme zorgen’, die dit de banken al een klein jaar baart, zijn allesbehalve verdwenen.

DNB: bezwaren
Net als Boudewijn zal Tak blij zijn dat De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs bezwaren heeft geopenbaard tegen overlay betaaldiensten. Dat neemt niet weg dat DNB juridisch niks tegen partijen als Payment Network kan beginnen en dat overlay betaaldiensten in andere Europese landen niet of nauwelijks ter discussie staan.

KLM
Maarten Rooijers, manager e-payments van KLM, bekende gister dat de luchtvaartmaatschappij in Duitsland Giropay heeft verruild voor Sofortüberweisung. Ook in een aantal andere landen biedt KLM de betaalmethode van Payment Network aan, volgens de manager e-payments bij gebrek aan een betaalbaar alternatief.

Oproep
Tak van Currence constateert dat het belang van zo’n alternatief langzaam begint door te dringen tot Europa: ‘Er ligt een dringende oproep bij de ECP om haast te maken. In maart verwachten we daar meer van te horen. Verder staat de thematiek ook bij belangenvereniging Emota en bij de Europese Centrale Bank (ECB) hoog op de agenda.’

Op de plank
Zolang er geen buitenlandse banken bij Currence aankloppen om iDeal te adopteren, blijft ‘de 3.0-versie’ van de betaalmethode op de plank liggen. In het uiterste geval wordt de nieuwe versie pas in 2013, als de klassieke overboeking is uitgefaseerd, gelanceerd.

NB: Als bijlage bij het nieuwste nummer van Twinkle ontvangt u deze week de Online Betaal Gids. Daarin vindt u onder meer een interview met Maarten Rooijers van KLM.