Twinkle | Digital Commerce

Brancheclub NLCW verder als ICTWaarborg

2017-11-11
169130
  • 1:12

NLCW wordt een waarborginstituut. Per 1 januari gaat de brancheorganisatie formeel verder als ICTWaarborg. De circa driehonderd aangesloten computerwinkels mogen het keurmerk voeren op hun site.

'De consument moet vertrouwen kunnen hebben in het bedrijf waarmee hij zaken doet', verklaart Sander Vale, voorzitter van ICTWaarborg. 'Dat betekent dat hij meer moet krijgen dan alleen een garantie. Een garantie is een belofte, een waarborg is zekerheid.'

Bindend advies
Als waarborginstituut gaat ICTWaarborg consumenten zekerheden bieden als ze nul op het rekest krijgen bij een van de leden. Een driekoppige onafhankelijke geschillencommissie beoordeelt de claim en geeft een bindend advies. Mocht de winkelier dat in de wind slaan of inmiddels failliet zijn, dan verdwijnt hij van de ledenlijst en staat ICTWaarborg voor 2.500 euro borg. 'Alles volgens de principes van redelijkheid en billijkheid’, aldus Vale.

Faillissement
Bij faillissement helpt ICTWaarborg bij het nakomen van de garantiebeloftes, is een andere belofte. Vale maakte zich onlangs namens NLCW nog druk over het niet slutien van failliete computerwebshops door curatoren. In twee recente gevallen konden klanten nog ver na de faillissementsuitspraak online-bestellingen plaatsen.

Contributie
Bij ICTWaarborg zijn zo’n driehonderd computerwinkels aangesloten, waarvan de meeste online en offline verkopen. Hun contributie voor het lidmaatschap gaat niet omhoog als gevolg van de koerswijziging, belooft Vale. De voorwaarden voor webwinkels vindt u hier.

'Prima'
Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, noemt het in een eerste reactie op het nieuwe keurmerk 'prima dat sectoraal verantwoordelijkheid wordt genomen'.